Weapon Systems

Vernieuwd model redeneert over toekomstige situaties

Promovendus Robbert-J
an Merk (NLR) heeft onlangs in Dalian (China) een best paper award gewonnen voor zijn publicatie  ‘Action selection using Theory of Mind: a case study in the domain of fighter pilot training’.

Publicatie
Zijn publicatie gaat over een cognitief computermodel dat hij heeft ontwikkeld. Het model simuleert het menselijke vermogen om gedachten en motivaties van andere mensen in te schatten, ook wel Theory of Mind genoemd.

Het vernieuwende aan dit model is dat het onzekerheid meeneemt in het redeneren en ook dat het redeneert over toekomstige situaties, twee aspecten die nog niet eerder in Theory of Mind-modellen zijn gebruikt. Merk heeft intussen het nieuwe model  model al getest in de simulatieomgeving van het NLR tegen een menselijke tegenstander. Hiervoor is de NLR-simulatie gekoppeld aan NLR’s  Fighter 4-Ship op vliegbasis Volkel. In de simulator Fighter 4-Ship kunnen missietrainingen in formatieverband worden gesimuleerd en onderzocht. Merk is werkzaam op de afdeling Training, Simulatie & Operator Performance van het NLR

Promotieonderzoek
Met zijn promotieonderzoek wil  Merk het realisme en intelligentie van computertegenstanders voor vliegertraining in simulatoren verbeteren. Hierdoor kunnen vliegers die in de simulatoren getraind worden een betere training krijgen. Het promotieproject is gelieerd aan een groter NLR project, het Smart Bandits project. Naast dit nieuwe Theory of Mind-model heeft hij ook modellen ontwikkeld over situational awareness (vermogen om een mentaal plaatje van je omgeving op te bouwen), een  decision making model en een verassingsmodel.

Smart Bandits project
In het kader van het project Smart Bandits werkt het NLR samen met de Vrije Universiteit (waar Merk’s promotor werkzaam is) aan ‘computer gegenereerde vijanden’. In dit project voorziet het NLR deze virtuele tegenstanders van meer ‘intelligentie’ waardoor trainingen voor gevechtsvliegers realistischer worden.  Merk doet in dit kader onderzoek naar het menselijke gedrag in ‘agents’. Deze agents zijn zelfstandige stukjes software die autonoom en intelligent zijn en dieuitgerust kunnen worden met de modellen die Merk ontwikkeld heeft. Het doel is dat deze ‘Smart Bandits’ in de toekomst als volwaardig tegenstander kunnen optreden in verscheidene trainingsscenario’s.