Afgelopen donderdag is tijdens het RHIA Take-off evenement een vernieuwde samenwerking ondertekend. Het komende jaar zal de RHIA-community de nadruk leggen op zes projecten. De regionale overheden, gemeenten Rotterdam en Den Haag, en provincie Zuid-Holland ondersteunen de vernieuwde koers van het samenwerkingsverband.

Na vier jaar succesvolle samenwerking belooft 2024 een bijzonder jaar te worden voor Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). Op 19 december, tijdens het RHIA Take-off evenement, ondertekenden Frans Everts (Shell), Marcel de Nooijer (Transavia), Henri Werij (TU Delft), Michel Peters (Koninklijke NLR) en Wilma van Dijk (Rotterdam The Hague Airport) de vernieuwde propositie. Als Executive Board van RHIA nemen zij het voortouw in deze samenwerking met als doel bij te dragen aan verduurzaming van de luchtvaart.

Samenwerking
De partijen zetten in de vernieuwde samenwerking in op het versnellen van de uitvoering. Daarom is de werkwijze community gedreven, privaat aangevoerd en publiek gesteund. Met meer focus en slagkracht richt de samenwerking zich op zes projecten. Voor de luchthaven een belangrijke stap om te blijven werken aan de benodigde innovatie en verduurzaming. Wilma van Dijk, CEO RTHA: “Als Rotterdam The Hague Airport zijn we verheugd deel uit te maken van deze samenwerking, in het bijzonder met de andere leden van de Executive Board. Het toont onze gezamenlijke toewijding aan het verduurzamen van de luchtvaart”.

Met het aangescherpte projectportfolio werkt de RHIA-community het komend jaar door aan zes projecten. Het gaat om het onderzoeken, demonstreren en testen van innovaties voor duurzame, stillere, en slimmere vliegtuigen (project: ‘Fieldlab Next Aviation’), het versneld toepassen van duurzame brandstoffen (Vliegen op SAF (Sustainable Aviation Fuel)), een plek waar we met gebruik van data en digitale innovatie een slimmere en duurzame reizigersbeleving kunnen ontwikkelen (ATL, het Airport Technology Lab), het onderzoeken van mogelijkheden rondom de landingsbaan om stiller te vliegen (Stiller vliegen), het doorontwikkelen van de luchthaven als slimme hub voor groene energie (Smart Energy Airport), en het versnellen van het vliegen op waterstof (DutcH2 Aviation Hub).

De regionale overheden, gemeenten Rotterdam en Den Haag en provincie Zuid-Holland ondersteunen de vernieuwde koers van het samenwerkingsverband. Meindert Stolk, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland: “Wij omarmen deze vernieuwde samenwerking als een mijlpaal op weg naar een duurzame toekomst voor de luchtvaart. Door gezamenlijke inspanningen om dergelijke innovaties aan te jagen willen we een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving”.

Lancering DutcH2 Aviation Hub
De DutcH2 Aviation Hub is een van de zes nieuwe projecten. Deze omvat de ontwikkeling van een lokale infrastructuur voor de productie, opslag en gebruik van groene waterstof, het voorbereiden van een waterstof verbinding tussen luchthavens en het ondersteunen van de eerste vluchten vanaf RTHA door pioniers zoals ZeroAvia, AeroDelft en Conscious Aerospace. Hiermee speelt het project een cruciale rol in het mogelijk maken van waterstof aangedreven vliegen vanaf RTHA.

Ook Ron van Manen, Directeur Stichting Luchtvaart in Transitie, bevestigde de noodzaak van samenwerkingen als RHIA. “We staan op het punt een nieuw tijdperk in te gaan met de luchtvaartsector. In ‘the race to climate neutral aviation’ moeten we een systeem brede aanpak inzetten waarin de hele keten, zoals luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten, luchthavens en de energie sector, samenwerkt aan een duurzame luchtvaart”.

Betrokkenheid NLR
Alle kernspelers zijn bij deze samenwerking aangesloten, met RHIA als verbindende factor. NLR ziet daarbij tevens een belangrijke rol weggelegd in het bijdragen aan concrete, kortetermijndoelstellingen om duurzame innovaties ‘in de operatie van de luchtvaart’ te krijgen. Samen met de executive board-partners en de publieke partners in de regio wil NLR dit mogelijk maken op de luchthaven van RTHA als proeflocatie.

CEO NLR Michel Peters aan het woord, na de ondertekening van de vernieuwde RHIA-samenwerking.