Op 12 mei 2014 heeft Henk Kamp, minister van Economische Zaken, een bezoek gebracht aan de NLR vestiging in Marknesse om te zien wat het onderzoek van het NLR voor het Nederlandse bedrijfsleven betekent. Bij het bezoek waren ook gedeputeerde Jan-Nico Appelman van Flevoland en burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder aanwezig.

Na de presentatie door NLR-directeur Michel Peters zijn vragen van de minister beantwoord en is een rondgang langs een aantal faciliteiten gemaakt, waaronder een 3D metaalprinter waarmee complexe vliegtuigonderdelen kunnen worden gemaakt. Daarna bezocht Kamp de testhal, waar full-scale vliegtuigonderdelen worden getest bij -55°C en onderzoek is gedaan naar verlenging van de levensduur van de F-16’s van Defensie.

Ook bezocht de minister de Fibre Placement Machine, waarmee complexe composietconstructies kunnen worden gemaakt. Een delegatie van CompoWorld, waaronder het bedrijf VABO, lichtte de minister in over de ontwikkelingen op composietgebied en de samenwerking tussen het NLR Composieten Technologie Centrum en het bedrijfsleven, alsook over de incubators waar de bedrijven Airborne en Fokker Landing Gear in deel gaan nemen.

Aansluitend is een bezoek gebracht aan de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW), waar de minister een blik kon werpen op de tunnel-ventilator met een diameter van 12 meter.

Tenslotte maakte de minister kennis met een aantal MKB-ondernemers van het Geomatica Business Park (GBP) en hun activiteiten. Het GBP is ontstaan als NLR initiatief. De minister heeft het bezoek als heel positief ervaren en was enthousiast over NLR’s participaties in het GBP en CompoWorld. Binnen de lucht- en ruimtevaart ziet Kamp het NLR als centrum van netwerken, bestaande uit kennisorganisaties, industrie en overheid, zowel nationaal als internationaal.

Kamp bezoekt NLR

Minister Henk Kamp krijgt uitleg van NLR’s Bert Thuis bij de Fibre Placement Machine