Eerste paal NLR Amsterdam

Jasper Wesseling (MinEZ) 'slaat' op grote hoogte eerste paal nieuwbouw NLR

Jasper Wesseling (MinEZ) ‘slaat’ op grote hoogte eerste paal nieuwbouw NLR

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR steekt zich in een nieuw jasje. Vandaag is de eerste paal geslagen, waarmee een belangrijke stap is gezet voor de nieuwbouw van het NLR in Amsterdam. Na oplevering van het nieuwe gebouwencomplex in Amsterdam in 2016 zal begonnen worden met de nieuwbouw van de NLR-locatie in Marknesse, Flevoland.

Het oorspronkelijke hoofdgebouw is een monument dat in 1940 is opgeleverd, naar een ontwerp van architect Maaskant. Dit gebouw zal gerestaureerd en in oude glorie hersteld worden. In de loop der jaren zijn er tijdelijk allerlei gebouwen op het NLR-terrein neergezet. Deze gebouwen zijn inmiddels gesloopt en hun plaats zal straks ingenomen worden door nieuwbouw, in de sfeer van Maaskant en volgens een ontwerp van architecten bureau Inbo. Na voltooiing van de nieuwbouw in Flevoland zullen de medewerkers van het NLR over een werkomgeving beschikken die voldoet aan alle moderne eisen ten aanzien van energiehuishouding en duurzaamheid, met een uitstraling die past bij het hightech onderzoekswerk van de 650 medewerkers van het NLR.

Bijzonder is de gehanteerde techniek voor het slaan van de palen. In feite worden ze niet geheid, maar geschroefd. Dat houdt in dat er een buis in de grond wordt geschroefd en dat er vervolgens in het zo verkregen gat bewapening aangebracht. Daarna wordt het gat volgestort met beton. Door deze techniek is er nauwelijks sprake van geluidsoverlast voor zowel de medewerkers als de buurtbewoners. Bovendien worden zo zware trillingen of schokken voorkomen die gevoelige apparatuur zou kunnen ontregelen of de fundamenten van de oude bouwwerken zou kunnen beschadigen.

De officiële eerste paal is geslagen door Jasper Wesseling, plv. directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken. Ook vertegenwoordigers van de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Defensie waren aanwezig. Deze Ministeries hebben de renovatie- en nieuwbouwplannen financieel ondersteund, vanuit de gedachte dat het NLR al sinds zijn oprichting in 1919 een belangrijke rol speelt voor de innovatieve luchtvaartsector in Nederland. In de woorden van Jasper Wesseling: “Het NLR speelt een cruciale rol in het versterken van de innovatieve kracht en het concurrerend vermogen van de Nederlandse luchtvaartindustrie. De nieuwe behuizing van het NLR is een passende weerspiegeling van deze gezamenlijk gedragen ambitie van overheid, industrie en NLR”.

Klik hier voor een impressie van de nieuwbouw.