Triton-1 in orbit

Triton-1 in orbit

Morgen, op donderdag 21 november 2013 om 8:10 uur (Nederlandse tijd) worden de twee cubesats Triton-1 en Delfi-n3Xt vanuit de lanceerbasis in Yasny in Rusland gelanceerd.

Triton-1 is de eerste van een netwerk van enkele tientallen satellieten die scheepsbewegingen op de oceanen vanuit de ruimte in kaart gaat brengen. Het NLR heeft voor de cubesat Triton-1 de on-board computer ontwikkeld waarvoor het Nederlandse bedrijf ISIS de on-board software heeft geschreven. ISIS heeft ook een zeer gevoelige en geavanceerde ontvanger ontwikkeld die de vanuit de ruimte positieberichten opvangt die schepen met enige regelmaat uitzenden via het Automatic Idenitfication System (AIS). Deze ontvanger is de nuttige lading van de Triton-1 satelliet, die verder allerlei ondersteunende systemen bevat voor onder andere stroomvoorziening, dataverwerking en telecommunicatie. De laatste stand van zaken rond de lancering is te volgen op http://blog.isilaunch.com.

Delfi-n3Xt is onderdeel van het Delfi-programma; een ontwikkelingslijn van CubeSats aan de Technische Universiteit Delft. Dit programma heeft als doel om hands-on onderwijs en opleiding van studenten mogelijk te maken, technologie demonstraties te geven voor de Nederlandse ruimtevaartindustrie en nano-satellietbus R&D te doen voor ruimtevaartuigen. Het NLR nam deel aan het review team dat meedacht over de architectuur en het ontwerp.

Bezoek ook onze Satellietsystemen en subsystemen en On-board gegevensverwerking capabilities pagina’s.