Sensorchute‘Sensorchute’ winnaar Defensie Innovation Game

‘Verbeterde Waarneming in Grote Operatiegebieden’ is onlangs verkozen tot het beste technologieproject van de Innovation Game 2012. Het project is een samenwerkingsverband tussen NLR, Thales Nederland en Defensie Materieel Organisatie (DMO).

Uit de zeven deelnemende teams is uiteindelijk gekozen voor het team dat een innovatieve techniek bedacht die kan helpen piraterij en smokkel bestrijden. Ook kan het bij grensbewaking worden ingezet.

De beschikbare surveillance capaciteit van de marine in een operatiegebied is vaak te beperkt om effectief te kunnen zijn. Om de awareness in zo’n gebied te vergroten heeft het winnende team een techniek bedacht waarmee het radarbereik drie keer groter wordt zodat marine schepen grotere gebieden in de gaten kunnen houden.

Radarsysteem
Het gaat om een radarsysteem dat moet worden aangepast aan een grotere reikwijdte en vereiste nauwkeurigheid. Ook moet de radar gestabiliseerd worden. Het systeem kan met hulp van een parachute boven het fregat hangen. Doordat de radar hoger komt te hangen (elevated sensor platform) heeft de radar meer bereik en vergroot de daarmee de situational awareness. Het werkingsmechanisme van de parachute achter het schip is vergelijkbaar met een vlieger die op gaat als je gaat rennen.

Thales richt zich op het radargedeelte in het project. En rekent onder meer aan de optimale sensorhoogte voor de detectie van ‘kleine doelen’ waarmee de kleine bootjes worden bedoeld waarin piraten en smokkelaars varen. Deze boten zijn vaak nauwelijks met radar op te sporen.

Het NLR rekent aan het parachutesysteem dat een spanwijdte heeft van 10 meter en 325 kg aan lading kan meenemen. Hiervoor maakt het NLR gebruik van haar kennis over eerdere parachutesystemen zoals Spades.

Het Defensie Innovation Game is een jaarlijks evenement waarbij vertegenwoordigers van instituten, bedrijfsleven en Defensie innovatieve ideeën uitwerken. Het spel kent een competitievorm en wordt georganiseerd door Defensie R&D.