Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje bezocht vandaag, woensdag 5 december 2012 het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR in Amsterdam om zich te informeren over de activiteiten van het NLR op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Tijdens zijn bezoek sprak de Prins met diverse medewerkers over de projecten waar het NLR bij betrokken is, waarbij geïntegreerde en multidisciplinaire kennis op het gebied van lucht- en ruimtevaart wordt ingezet. De projecten lopen uiteen van lucht- tot ruimtevaart, van militair tot civiel en van nieuwe materialen tot nieuwe landingsprocedures, voor overheid en industrie in binnen- en buitenland.

Tijdens een rondleiding maakte de Prins kennis met een aantal bijzondere faciliteiten van het NLR die ingezet worden voor onderzoek en voor het ontwikkelen van toegepaste kennis. Zo bestuurde de Prins een helikopter in de HPS-helikopter simulator en nam hij plaats achter het stuur van Grace, de vliegtuigsimulator van het NLR, waar hij zich bekwaamde in autonoom taxiën. Vervolgens werd hij in de gelegenheid gesteld zelf met onbemande platforms te vliegen in het UAS-lab (Unmanned Aerial Systems). Daarna kon hij ervaren hoe realistisch het geluid is van een overvliegend vliegtuig in de VCNS-geluidsimulator. Tot slot kreeg de Prins een demonstratie van de mogelijkheden die de Narsim verkeerstorensimulator biedt om nieuwe landingsprocedures te ontwikkelen, waarbij vliegtuigen minder geluid produceren en minder brandstof verbruiken.

In een discussie met de Prins gaven de medewerkers aan zeer gemotiveerd te zijn om te werken aan de frontlinie van toegepaste technologie en een bijdrage te leveren aan het nog veiliger, efficiënter en duurzamer maken van de luchtvaart in Nederland en daarbuiten.

Foto: Marc Kruse