Onlangs zijn in de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) de aerodynamische tests afgerond van een geavanceerd windtunnelmodel van de EMBRAER KC-390, een nieuw toestel van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. Het model is ontworpen en gebouwd door het NLR. De officiële video van de aerodynamische tests van het model is op 20 november gepresenteerd in São Paolo (Brazilië), in aanwezigheid van de Prins van Oranje. Het officiële bezoek van de Prins van Oranje en Prinses Máxima aan Brazilië, samen met een uitgebreide delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven, duurt van 19 tot en met 23 november.

Het nu geteste nieuwe windtunnelmodel van de EMBRAER KC-390 is een aangepaste versie van een reeds eerder getest model . Bij de nieuwste windtunneltests werd ook het bijtanken van het toestel in de lucht gesimuleerd, evenals het afwerpen van een parachute met daaraan een vracht. Tevens werden speciaal ontwikkelde complexe meettechnieken toegepast om meer inzicht te krijgen in specifieke verschijnselen, zoals het ‘velocity flow field’, een stromingsveld dat bij een bepaalde snelheid ontstaat.

De windtunneltests maken deel uit van een serie tests die in opdracht van Embraer worden uitgevoerd. Ten behoeve van dit project hebben DNW en NLR de handen ineengeslagen om te komen tot een ‘one-stop-shop’-benadering. Beide partijen brengen daarbij hun specifieke expertise in. Het geavanceerde model van de KC-390 weerspiegelt de uitgebreide expertise die wordt toegepast om de complexe windtunneltests uit te voeren. Met name de simulatie van het bijtanken in de lucht door middel van een hose & drogue-systeem vereiste creatieve en innovatieve oplossingen.
Zie: http://youtu.be/m-YXCC_9hEg