Lanceermogelijkheid creëren voor kleine satellieten in Europa

Het aanbod van kleine satellieten groeit

In de toekomst worden er meer kleine satellieten gebouwd. Producenten van kleine satellieten liften nu vaak mee met geplande lancering van vaak grote dure satellieten. Hierdoor is er voor de kleine satelliet bouwers geen controle over de gewenste baan en het tijdsstip van de lancering. Dit is voor de producenten van de kleinere satellieten vaak niet ideaal. De nieuw te ontwerpen launcher moet een lanceermogelijkheid bieden aan producenten voor educatieve, in orbit demonstratie, commerciële, wetenschappelijke en overheidsmissies. Het project levert een ontwerp op en de productie van belangrijke onderdelen van de launcher en heeft een looptijd tot 2018. De Europese Unie heeft het project medegefinancierd met 4 miljoen Euro.

Deelnemers

Het SMILE consortium bestaat uit veertien organisaties uit acht Europese landen te weten: NLR-Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, DLR het  Duitse Aerospace Centrum , Nammo Raufoss AS uit Noorwegen, Terma uit Denemarken, Andøya Space Centre (ASC) ook uit Noorwegen, National Institute for Aerospace Research – INCAS uit Roemenie, Airborne Composites Automation uit Nederland, Heron Engineering uit Griekenland, ISIS -Innovative Solutions In Space uit Nederland, 3D Systems uit België, PLD Space uit Spanje, Tecnalia ook uit Spanje, BoesAdvies uit Nederland en WEPA-Technologies uit Duitsland.

Doelstelling voor het project zijn

  • Ontwerpen van een concept voor een innovatief, kosteneffectieve Europese launcher voor kleine satellieten
  • Doorontwikkelen van de mogelijkheid om op basis van de bestaande lanceercapaciteit voor Sounding Rockets te bekijken of deze geschikt te maken is voor de SMILE launcher bij  het Andøya Space Center in Noorwegen.
  • Verhogen van de Technology Readiness Level (TRL) van kritische technologieën
  • Ontwikkelen en testen van prototypes van verschillende onderdelen van de launcher zoals de materialen, structuren, motoren en avionica
  • Opstellen van een roadmap voor de ontwikkeling van de launcher vanuit technisch, operationeel en economisch perspectief

Dit project heeft medefinanciering gekregen van de Europese Unie uit het ‘Horizon 2020 research and innovation programma’, grant agreement No 687242.

www.small-launcher.eu