Onlangs is er via NLR’s Citation laboratoriumvliegtuig voor het eerst een ‘high performance’ internetverbinding met een vliegtuig tot stand gebracht. Dat maakt het mogelijk dat passagiers tijdens de vlucht, net als thuis, onbeperkt kunnen internetten. NLR voerde de opdracht uit voor Inmarsat, een mondiale operator van satellietnetwerken. NLR rustte de Citation daartoe uit met apparatuur, waaronder verschillende antennes en het zorgde voor de certificatie van de hele testopstelling.

In het kader van het European Aviation Network (EAN) heeft Inmarsat in samenwerking met Deutsche Telekom ongeveer 300 4G grondstations geschikt gemaakt om internetsignalen uit te wisselen met overvliegende vliegtuigen. Boven zee en bergen, waar geen grondstations zijn, maakt EAN automatisch gebruik van een solide satellietverbinding. Dat betekent dat passagiers op Europese vluchten binnenkort gebruik kunnen maken van een betrouwbare en snelle ‘high performance’ internetverbinding, waarbij British Airways als launching customer zal fungeren.

De afgelopen negen maanden heeft NLR’s Citation voor deze opdracht bijna honderdvijftig uur gevlogen over een groot deel van Europa, van de Canarische eilanden tot boven de poolcirkel in Noorwegen en tot in de Oekraïne.

Inmarsat gunde NLR de opdracht, omdat NLR in staat is snel de gewenste testfaciliteiten te installeren aan boord en de kennis en flexibiliteit in huis heeft om aan de wensen van veeleisende opdrachtgevers te voldoen. Ook is de Citation een relatief klein vliegtuig dat vergelijkbare eigenschappen (vlieghoogte, vliegsnelheid) heeft als ‘gewone’ passagiersvliegtuigen en daarmee een representatief testresultaat geeft, tegen lagere kosten.

Meer info: zie EAN

Tijdens de persconferentie op 26 februari werd vanaf het Mobile World Congress in Madrid live contact gelegd met de Citation die tussen München en Frankfurt vloog. Voor deze gelegenheid bevond zich Manuel Neuer aan boord, de keeper van Bayern München en het Duitse elftal: https://inflight.telekom.net/news/ean-wins-the-game/

Zie ook deze video.