Composieten stoel van het NLR naar toonaangevende designbeurs

De NLR design stoel die gemaakt is in NLR’s hypermoderne Pilot Plant voor composiet, wordt komend weekend gepresenteerd op een Amsterdamse expositie.

De presentatie van de design stoel vindt plaats van 29 september tot 4 oktober op de Design Circle in Amsterdam (vlakbij de RAI). Deze expositie is tegelijkertijd met de VT Wonen & Design Beurs in de RAI.

De Design Circle is ondersteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten. Het heeft als doel een kwalitatief hoogstaand, feestelijk en ongedwongen evenement neer te zetten waar ’s avonds ook nog van alles te beleven valt. Zo zal Bert Thuis van het NLR op woensdagavond 30 september een presentatie over het NLR en de ervaringen wanneer ingenieurs – die gaan voor functionaliteit – gaan samenwerken met een kunstenaar – die gaat voor vorm.

Geautomatiseerde composiettechnologie
De designstoel van composiet is gemaakt door Marleen Kaptijn van LabelBreed. Zij maakte hiervoor gebruik van NLR’s fibre placement machine: een apparaat voor geautomatiseerde composiettechnologie. Normaal zet het NLR deze machine in voor de fabricage van onderdelen in de lucht- en ruimtevaart. En staat de functionaliteit voorop. Maar nu werd de machine geprogrammeerd voor de vormgeefster om twee typen composiet stoelen te ontwerpen en naar de markt te brengen.

Jet Bussemaker
De stoel is afgelopen april 2015 erg goed ontvangen op de ‘Salone del Mobile’, een internationale design beurs in Milaan. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker bewonderde deze stoel tijdens een werkbezoek aan het NLR.

Over de kunstenares en het label:
Kaptein is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Van het begin af aan heeft ze complexe productieprocessen en materialen gebruikt in haar ontwerpen.

LabelBreed is het designlabel waaraan Kaptein is verbonden. Dit nieuwe Nederlandse designmerk maakt objecten voor het interieur. Het bijzondere aan dit label is dat het vormgever en high-tech bedrijf vanaf het eerste idee-moment samenbrengt. Door de intensieve samenwerking komen ze tot een mooi object dat geen van de partijen individueel tot een succesvol einde zou kunnen brengen.

Informatie
https://www.facebook.com/thedesigncircle