ASCO C-series - Flap Supports Test Programme

Het NLR heeft een opdracht gekregen van het Belgische ASCO Industries om een full scale duurproef te doen op de Bombardier C-series flap tracks.

Dit certificeringstestprogramma is een belangrijke stap op het gebied van het gebruik van test faciliteiten op het NLR. De faciliteit biedt een state-of-the-art hydraulische besturing die is gebruikt om belastingen toe te passen zoals die gedurende de vlucht kunnen voorkomen,  dit als functie van de positie van de carriages die gebruikt worden om de flaps te bewegen.  Voor dit doel besturen zes hydraulische actuatoren zowel de oriëntatie als de belastingen van een dummy flap deel dat is verbonden met elk van de carriages. De carriage positie wordt bepaald door een elektrische servomotor die de flight gear box aandrijft. Een belangrijk deel van de test wordt uitgevoerd bij -55 °C. Het koelen gebeurt met vloeibare stikstof. Het NLR heeft veel ervaring met dit koelingsconcept, maar de toepassing ervan in een full scale duurtest is een wereldprimeur.

In het voorjaar van dit jaar voltooide het NLR de eerste 12.000 vluchtcycli om aan de vliegveiligheidseisen en die voor de eerste vlucht te voldoen, en droeg daarmee bij aan de succesvolle eerste vlucht van de CSeries op maandag 16 september 2013. Het testprogramma zal worden afgerond medio 2014.

Bezoek ook onze Certificeringstesten capability pagina.

C-series flap track testing

C-series flap track endurance test