Op woensdag 6 februari heeft Robbert-Jan Merk zijn proefschrift ter verkrijging van de doctorstitel verdedigd. Titel van zijn proefschrift is: “Making Enemies: Cognitive modelling for opponent agents in fighter pilot training simulators”. Robbert-Jan heeft op het NLR bij de afdeling Training, Simulatie en Operator Performance hiertoe vier jaar lang promotieonderzoek gedaan.

Het proefschrift gaat over het verbeteren van computergestuurde tegenstanders in tactische trainingssimulaties voor gevechtsvliegers. Om Nederlandse gevechtsvliegers zo realistisch mogelijk te kunnen trainen met behulp van simulaties, moeten virtuele tegenstanders intelligent en menselijke gedrag vertonen. Het proefschrift laat zien hoe er virtuele tegenstanders kunnen worden gecreëerd die dergelijk gedrag vertonen, door gebruik te maken van cognitief modelleren. Bij cognitief modelleren worden computermodellen gemaakt die aspecten van de menselijke psyche simuleren. Robbert-Jan heeft o.a. menselijke besluitvorming en ‘situation awareness’ (het vermogen om de omgeving waar te nemen en te begrijpen hoe deze verandert) gemodelleerd. De modellen zijn succesvol getest op NLR’s Fighter 4-ship op de vliegbasis Volkel. Hierbij vlogen Nederlandse F-16 vliegers een defensieve missie tegen computergestuurde gevechtsvliegers die waren uitgerust met de voornoemde cognitieve modellen.

Promotor was Prof.dr. Jan Treur, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie op de Vrije Universiteit Amsterdam. Co-promotor dr.ir. Jan Joris Roessingh (NLR).

Foto: Robbert-Jan Merk (tweede van rechts) ontvangt samen met dr. Mark Hoogendoorn van de Vrije Universiteit Amsterdam (tweede van links) de Best Paper Award voor hun werk m.b.t. ‘Theory-of-Mind’tijdens de IEA-AIE conferentie 2012

Promotion Robbert-Jan Merk