NLR onderzoekt rotorsysteem Indiase LUH-Helikopter

Het NLR heeft Hindustan Aeronautics Limited (HAL) in India succesvol ondersteund door het uitvoeren van een review van het rotor systeem van de Light Utility Helicopter (LUH). Dit is het eerste succesvolle project tussen het NLR en India van deze omvang. De LUH is een door HAL volledig zelf ontwikkelde 3.5 ton helikopter welke inzetbaar is tot een vlieghoogte van 6.5 km en geschikt is voor het vervoeren van maximaal 6 personen, inclusief 2 vliegers.


De eerste vlucht van de LUH, september 2016

Het project had een doorlooptijd van 10 maanden, opgedeeld in 3 perioden. In de eerste periode heeft HAL in samenspraak met het NLR alle benodigde documentatie aangeleverd, in de tweede periode heeft de review plaatsgevonden en in de laatste periode is het eindrapport met de NLR bevindingen opgesteld en aan HAL gepresenteerd. Tijdens de review zijn verschillende aspecten van het ontwerp van het rotorsysteem beoordeeld: aerodynamische analyse, dynamische analyse, sterkte analyse, het ontwerp van de composieten rotor bladen en het volledige ontwerp van het rotor systeem.

Vanwege deze verscheidenheid aan onderwerpen is er in het project intensief samengewerkt tussen verschillende afdelingen. Door de gezamenlijke inzet en goede samenwerking heeft het NLR getoond uitstekende kennis van zaken te hebben op vele werkterreinen en is het project succesvol afgerond binnen de geplande doorlooptijd.

Zowel het NLR als HAL blikken dan ook terug op een succesvolle samenwerking. HAL heeft aangegeven zeer tevreden te zijn met de expertise van het NLR en ziet dit project dan ook als het begin van een langdurige samenwerking met het NLR.