De nieuwe versie van TO2MORROW is beschikbaar. In dit magazine geven de samenwerkende Toegepast Onderzoek Organisaties – verenigd in de TO2-­federatie – op een toegankelijke wijze inzicht in behaalde resultaten.

De Toegepast Onderzoek Organisaties, TNO, WUR, Deltares, Koninklijke NLR en MARIN, publiceren vandaag hun Impactrapportage 2020. Het magazine, dat in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot stand kwam, laat zien hoe hun onderzoek en oplossingen bijdragen aan een duurzame, schone, gezonde en veilige toekomst voor Nederland. Een belangrijk deel van dat onderzoek wordt gefinancierd door de overheid, en de betrokken TO2-instellingen etaleren in dit toegankelijke magazine graag welke resultaten hiermee zijn behaald.

De artikelen volgen een aantal thema’s uit het missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid: Energietransitie en duurzaamheid, Landbouw, water en voedsel, Gezondheid en zorg en Veiligheid. Dit jaar is er een speciaal katern rond corona aan toegevoegd, omdat de TO2-instellingen ook op dat vlak impact bieden. Mona Keijzer, Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in haar voorwoord: ‘Daar zitten dit jaar veel adaptieve en snel inzetbare toepassingen tussen. De pandemie laat zien hoe belangrijk dat is. Ik waardeer het enorm hoe TO2-instellingen zich daarvoor inzetten.’

Concrete impact gaat in deze rapportage bijvoorbeeld over warmtebatterijen voor energieopslag, veilige scheepvaart op de Noordzee, het veilig delen van privacygevoelige zorgdata, licht als wapen en diverse praktische tools in de strijd tegen corona. En met het oog op duurzaamheid geven de artikelen ‘Vliegen op waterstof’ en ‘Vliegtuigverf zonder chroom-6’ inzicht in relevante ontwikkelingen binnen de luchtvaart.

Het magazine is te downloaden op de website van de TO2-federatie maar natuurlijk ook op de NLR-website zoals hieronder aangegeven, inclusief de Engelse vertalingen van de rapportages van dit en vorig jaar: