Op vrijdag 28 juni jl. heeft het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium) in aanwezigheid van de Indonesische ambassadrice Retno Marsudi in Nederland een MoU (Memorandum of Understanding) getekend met BPPT. BPPT (Badan Pengkajian Dan Penerapan Teknologi) is een onderzoeksinstituut uit Indonesië waar 3000 mensen werken. De MoU is primair gericht op strategische samenwerking gedurende 5 jaar op het gebied van lucht- en ruimtevaart.

De samenwerking tussen het NLR met BPPT dateert van 1988, toen het NLR een windtunnel heeft gebouwd voor LAGG (Laboratorium Aero-Gas dinamika dan Getaran), een dochter van BPPT. Deze Lage Snelheids windtunnel bevindt zich in Serpon/Jakarta en wordt door LAGG geopereerd. In maart 2013 heeft het NLR een contract getekend met LAGG om deze windtunnel te moderniseren en de apparatuur te vernieuwen.

De MoU vloeit voort uit de wens de verdere samenwerking tussen de twee onderzoeksorganisaties te versterken. De samenwerking spitst zich toe op een aantal thema’s. Zo zal er gemeenschappelijke R&D plaatsvinden op het gebied van onder meer aerodynamica, aero-akoestiek, geavanceerde materialen, ontwerpen en testen en vliegtuigsystemen. Daarnaast zullen NLR en BPPT gemeenschappelijke commerciële programma’s uitvoeren. Ook zullen beide organisaties kennis uitwisselen op het gebied van de nieuwste technologische ontwikkelingen, faciliteiten en software.

BPPT-NLR MoU signing

Signing the MoU by Principal Secretary of BPPT, Dr. Ir. Jumain Appe and CEO of NLR, Ir. Michel Peters