Woensdrecht, 20 juni 2015. Familiedag Woensdrecht. FOTO MCD/VALERIE KUYPERS

Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) en het NLR breiden hun samenwerking uit. LCW zal NLR’s diepgaande kennis en hoogwaardige technologie intensief inzetten voor de optimalisering van de instandhouding van wapensystemen van de Luchtmacht.

Om de uitbreiding te bekrachtigen hebben commodore Eric Schevenhoven en algemeen directeur Michel Peters van het NLR afgelopen weekend een contract ondertekend.

Het NLR werkt op locatie samen met de afdeling Programma Management van het LCW, die binnen de Luchtmacht de regie voert over de instandhouding van de wapensystemen. Focus hierbij ligt op de permanente identificatie van componenten die de beschikbaarheid van de vloot en/of de kosten nadelig beïnvloeden.  Het vinden van oorzaken en het realiseren van oplossingen vindt in teamverband proactief plaats.  Hiertoe zijn verschillende NLR medewerkers enige dagen per week op de locatie Woensdrecht aanwezig.

Naast samenwerking met het NLR zoekt LCW ook naar samenwerkingen met Nederlandse bedrijven om de kosten voor onderhoud te verlagen, de beschikbaarheid van vliegtuigen te verhogen en om Nederland te positioneren voor het toekomstig F-35 onderhoud. Deze samenwerkingen ondersteunen het Maintenance Valley initiatief en de gebiedsontwikkeling Aviolanda om luchtvaart gerelateerde activiteiten op en rondom vliegbasis Woensdrecht te ontwikkelen.

Dutch Composites Maintenance Centre
Airborne Services gaat zich vestigen op de vliegbasis Woensdrecht om rotorbladen te onderhouden. Hiervoor ondertekenden LCW en Airborne Services een overeenkomst voor het gebruik van de LCW-faciliteiten tegen marktconforme prijzen. Deze overeenkomst sluit treffend aan bij een recente ondertekening: Tijdens de Paris Air Show is een intentieovereenkomst ondertekend voor de oprichting van het Dutch Composites Maintenance Centre (DCMC). Dit kennis- en innovatiecentrum (bestaande uit Fokker, NLR, TU Delft en Airborne Services) richt zich op het ontwikkelen van onderhoudsproducten-, processen en diensten voor composietdelen van luchtvaartuigen. Het DCMC zal gevestigd worden bij het luchtvaartonderhoudscluster rondom de vliegbasis Woensdrecht.