F16 en F35

De F-16 en de F-35, kunnen die samenwerken? Het Nederlandse testteam op Edwards Air Force Base in Amerika onderzocht dit tijdens een twee weken lange oefening. Het NLR ondersteunde CLSK (Commando Luchtstrijdkrachten) hierbij.

Interoperabiliteit
Afgelopen zomer was het NLR betrokken bij een bijzondere oefening in het F-35 project in Amerika. Want voor het eerst vlogen F-16s samen met hun opvolgers van de 5de generatie, de F-35s. Doel van de oefening was de interoperabiliteit onderzoeken: kunnen deze twee wapensystemen gezamenlijk optreden tijdens een missie?

Scorekaarten
Deze oefening werd gehouden in het kader van de operationele test- en evaluatiefase, kortweg OT&E, van het F-35 project. Het NLR ontwikkelde hiervoor onder meer een uitvoerig testplan dat alle aspecten bevatte van de operationele testen. Zo maakte het NLR realistische operationele scenario’s en interviewde nadien de vliegers. De vliegers vulden na elke vlucht scorekaarten in om de operationele effectiviteit te bepalen als mede de invloed van samenwerking op de ‘situational awareness’ van de deelnemers.
Ook heeft het NLR video-opnames verzameld die tijdens de missies van de cockpit displays werden gemaakt. Deze beelden van de cockpit displays gaat het NLR nu analyseren en reviewen.

Meeliften
Het sensorpakket van de F-35 is veel uitgebreider en geavanceerder dan dat van de F-16. De F-35 kan meer informatie en ook over een grotere afstand verzamelen dan de F-16 toestellen. Uit de oefening bleek dat de F-16 in gecombineerde missies in de toekomst kan meeliften op de sensoren van zijn geavanceerde neef. “Met 1 F-35 erbij zijn de F-16’s 100 keer effectiever’’, liet één van de vliegers weten in de Vliegende Hollander (het magazine van Defensie).

Het NLR heeft dit evenement succesvol kunnen ondersteunen vanwege haar expertise op het gebied van operations, interoperability en operational testing.