Dutch Drone Delta: Nederlands consortium bereidt zich voor op Urban Air Mobility

Drones hebben de potentie om files te verminderen, om havens automatisch te inspecteren en te beveiligen en medicijnen altijd op het juiste tijdstip af te leveren. Om te zorgen dat dit op een veilige, efficiënte en maatschappelijk gewenste manier gebeurt hebben 11 toonaangevende partijen vandaag op de Amsterdam Drone Week (ADW) de handtekening gezet voor de oprichting van de Dutch Drone Delta.

Ambitie voor Nederland
De Dutch Drone Delta richt zich op het benutten van kansen voor Nederland op het gebied toekomstig personen vervoer door de lucht (Urban Air Mobility) en drones. Het consortium gaat aan de slag met de essentiële vereisten voor een succesvolle integratie van drones en Urban Air Mobility (UAM) in onze samenleving, waaronder maatschappelijke acceptatie en de veilige integratie in
het luchtruim. Door het inzetten van drones voor medische transporten, beveiliging en inspecties van onze havens en uiteindelijk het vervoer van vracht en personen door de lucht kunnen drones hun meerwaarde tonen aan het grote publiek.

De basis van de samenwerking is gericht op een veilige integratie van drones en UAM op een sociaal duurzame en economisch haalbare wijze. Volgens de partners is Nederland goed gepositioneerd om een leidende rol te vervullen, met de rijke historie in de luchtvaart, het innovatieve karakter en de wil om samen te werken. Zo kan er veel worden bereikt.

Dutch Drone Delta gaat vanaf 1 januari 2020 aan de slag met de volgende vijf tracks.
Track 1: Maatschappelijke meerwaarde en sociale acceptatie
Track 2: Autonome lange afstandsvluchten
Track 3: Veilige integratie van bemand en onbemand verkeer
Track 4: Bezorging middels drones
Track 5: Vervoer van vracht en personen tussen en binnen steden

Een Nederlandse coalitie
De coalitie bestaat uit partners die naast een financiële inbreng, de benodigde kennis, kunde, ervaring en slagkracht hebben om toepassingen met drones te realiseren en te werken aan de toekomst van Urban Air Mobility. De partners zijn onder meer KLM, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Royal Schiphol Group, Port of Rotterdam, KPN, a.s.r. schadeverzekeringen, RAI, Connekt, Antea Group, Space53, Koninklijke NLR, AirHub en Rijkswaterstaat.

De Dutch Drone Delta partners na ondertekening op de Amsterdam Drone Week