Onlangs heeft Freek Mohrmann, werkzaam bij het NLR binnen de afdeling training en simulatie, de Best Paper Award 2015 van de ‘Journal of Aviation Psychology and Applied Human Factors’ (APAHF) gewonnen. Het paper is mede geschreven door zijn begeleiders Arjan Lemmers en John Stoop. Dit journal is een publicatie van de EAAP (European Association for Aviation Psychology) en de AAVPA (Australian Aviation Psychology Association).

De paper is een verslag van het afstudeerwerk van Freek dat op NLR heeft plaatsgevonden. Zijn onderzoek heeft door middel van uiterst realistische simulatieproeven op de NLR GRACE vliegtuigsimulator een structurele koppeling kunnen bewijzen tussen de kennis-gedreven besluitvaardigheid van vliegers in hoog geautomatiseerde vliegtuigen en de resulterende objectieve vliegveiligheid. Dit onderzoek is uitgevoerd als een aanvullende studie binnen het Man4Gen EU project bij AOTS (Aerospace Operations Training & Simulation) en (Aerospace Operations Cockpit & Flight Operations).

Hiermee is het Man4Gen project aangevuld met belangrijke inzichten over kennis-gebaseerde strategievorming in de cockpit. Deze bevindingen zijn in de Man4Gen oplossingen verwerkt, getest en door EASA geprezen op de toepasbaarheid en relevantie van onderzoeksresultaten. Voorts zijn deze resultaten goed ontvangen bij KLM training, en zijn ook gepresenteerd op de 2014 AAVPA conferentie in Melbourne, Australie.

Het Man4Gen team is heel tevreden met deze impact vanuit een EU project en voorziet dat het NLR in de toekomst zich verder zal onderscheiden in vernieuwingen die sterke synergie bereiken met actuele vliegoperaties.

De award is aan Freek uitgereikt op de EAAP conferentie in september in Lissabon, waar hij ook als keynote speaker heeft gepresenteerd (http://conference.eaap.net/speakers.html).