Space navigation

De eerste Nederlandse militaire satelliet is met succes gelanceerd. De nanosatelliet BRIK II is door Virgin Orbit in een baan om de aarde gebracht. BRIK II is een experimenteel project van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie betreedt hiermee het ruimtedomein.

Op 30 juni heeft het bedrijf Virgin Orbit de raket ‘LauncherOne’ gelanceerd, met BRIK II als een van de payloads. De raket werd vanaf Mojave in de Verenigde Staten onder de vleugel van de ‘Cosmic Girl’, een Boeing 747-400, meegenomen. Eenmaal op de gewenste vlieghoogte en locatie werd vervolgens de raket boven zee in de regio van Long Beach (Californië) ontkoppeld, succesvol de ruimte ingestuurd en in de gewenste baan om de aarde gebracht.

De lancering is voor Defensie een eerste test om het potentieel van nanosatellieten voor militair en civiel gebruik aan te tonen. In de Defensievisie 2035 staat dat de ruimte een noodzakelijke schakel is geworden voor het informatiegestuurd optreden van de krijgsmacht. Defensie is daarbij zeer afhankelijk van satellieten. Denk bijvoorbeeld bij het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen.

Om de ontwikkeling schaalbaar en betaalbaar te houden, werkt Defensie samen met de Nederlandse industrie en kennisinstituten. BRIK II is hieruit voortgekomen.

Samenwerking
Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space is de ontwerper en integrator van BRIK II. NLR heeft nieuwe technologieën ontwikkeld die via de BRIK II in de praktijk worden gebracht. Daarnaast is er samenwerking met de Technische Universiteit Delft en internationaal met de Universiteit van Oslo.
De naam van de satelliet is een verwijzing naar het eerste vliegtuig voor de Luchtvaartafdeling in Soesterberg. Dit toestel uit 1913 heette ‘De Brik’ en werd door de Nederlandse krijgsmacht ingezet om het luchtvaartdomein te ontdekken.

(bron: Ministerie van Defensie)