Klimaatneutrale luchtvaart: onderzoeksprojecten
NLR is al ruim 100 jaar een toonaangevende kennisinstelling voor toegepast onderzoek die zich inzet voor een betere wereld van morgen. Wij werken op objectieve en onafhankelijke wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Op deze pagina vindt u een aantal van de onderzoeksprojecten waarmee we invulling geven aan het programma Klimaatneutrale luchtvaart.
.
Project Climate Assessment Of Innovative Mitigation Strategies Towards Operational Improvements In Aviation - ClimOp
In ClimOP worden acties en advies ontwikkeld voor beleidsmakers en regelgevende instanties door mitigatie strategieën te ontwikkelen om de klimaatimpact van luchtvaart te reduceren. Deze mitigatie strategieën hebben betrekking op operationele verbeteringen in het luchtvaartsysteem voor zowel grondgebonden operaties als operaties in de lucht, op wereldwijde schaal.
Doelen 2023: impact op klimaat en stakeholders van voorgestelde operationele verbeteringen. Deze worden uitgedrukt in Key Performance Indicators (KPI’s); passende regelgeving en beleid geïdentificeerd voor de implementatie van voorgestelde operationele verbeteringen.
Partners: DeepBlue, DLR, TU Delft, ITU, AMIGO S.r.l., IATA, SEA Milan Airports.
ClimOP is een EU Horizon 2020 gesubsidieerd project (https://www.climop-h2020.eu/).
NLR-LH2 Project
Dit project beoogt om een vloeibaar waterstoftank voor de civiele luchtvaart te ontwikkelen, gemaakt van composiet materialen. Een lichtgewicht composieten tank bestand tegen de lage temperatuur van vloeibaar waterstof (LH2) zal bijdragen aan het klimaatdoel van een emissieloze luchtvaart in 2050. LH2 is een duurzame en schone brandstof, en is een zeer kansrijke energiedrager als opvolger van fossiele kerosine.
Doelen 2023: De laatste testen en afronding zullen in 2023 plaatsvinden.
Partners: TNO, Universiteit Delft, Universiteit Twente.
IMOTHEP: Investigation and Maturation of Technologies for Hybrid Electric Propulsion
IMOTHEP onderzoekt de potentie van Hybride-Elektrische voortstuwing (HEP) van vliegtuigen om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en beoogt om een grote stap voorwaarts te maken met de technologieontwikkeling die hiervoor nodig is.
Doelen 2023: Afronden van het configuratieontwerp op vliegtuigniveau; doorontwikkelen van de integratie-ideeën rondom thermische analyse en vermogensmanagement; voorzetting van het certificatiegerelateerde onderzoek.
Partners: ONERA, CIRA, DLR, Leonardo, Safran, GE Avio, Siemens, AIT, GKN, Chalmers, ILOT, INCAS, ITP, BHL, UL, ISAE, TUBS, USTRATH, POLIBA, UNOTT, Eurocontrol, CNRC, CIAM, GOSNIIAS, NRC en MAI.
IMOTHEP is een EU Horizon 2020 gesubsidieerd project (https://www.imothep-project.eu/).