Toys for boys (and girls !)

Toys for boys is waar het om draait bij de afdeling Aerospace Systems Defence Operations bij NLR. Sinds juni 2016 ben ik daar werkzaam als R&D engineer binnen de groep – Weapon Systems Operations – een functie waarbij nadruk ligt op de operationele prestaties van vliegtuigen, helikopters en luchtafweersystemen van Defensie. Hierbij bieden wij zowel ondersteuning bij het selecteren, invoeren en evalueren van nieuwe wapensystemen, als bij het verbeteren van de inzet van bestaande wapensystemen. Daarnaast worden ook dreigingsanalyses uitgevoerd van (vijandelijke?) systemen waar Defensie eventueel mee te maken zou kunnen krijgen. Om die reden is er ook sprake van een hecht samenwerkingsverband met de Koninklijke Luchtmacht, wat in de praktijk inhoudt dat je redelijk vaak ergens op een vliegbasis te vinden bent in plaats van op kantoor.

De nog leukere “uitstapjes” (het blijft immers hard werken) zijn de oefeningen van de Koninklijke Luchtmacht, zowel in binnen- als buitenland. Denk hierbij aan het door metersdiepe sneeuw banjeren op een schietrange in het hoge Noorden, terwijl de straaljagers rakelings over je hoofd vliegen. Als gevolg van dit soort oefeningen zijn al vaker nieuwe tactieken en trainingen ontwikkeld die bijdragen aan verbeterde operationele inzet.

Op kantoor zijn de werkzaamheden natuurlijk ook niet niks. Ik krijg dagelijks te maken met de meest geavanceerde technologieën, waarbij ik er gelukkig op kan rekenen dat er altijd wel een enthousiaste collega in de buurt is om mij bij te praten, mocht ik een spoedcursusje nodig hebben.

Naast de ontzettend hoge awesome-factor geeft het ook een voldaan gevoel om te weten dat je op een directe manier aan het bijdragen bent aan de veiligheid van een grote groep mensen. Dat je dat kan doen door heel de dag met toys for boys in de weer te zijn is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.

Zita Papp is 28 jaar, heeft Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek gestudeerd in Delft en werkt sinds juni 2016 bij het NLR als R&D Engineer op de afdeling Aerospace Systems Defence Operations.