NLR Drone DigiCity: de nieuwe testfaciliteit voor drones en Innovative Air Mobility

Kansen voor West logo

NLR Drone DigiCity is de nieuwe testfaciliteit op het NLR Drone Centre in Marknesse. Start-ups, MKB,  bedrijven, en andere organisaties (kennis, onderwijs, overheden) kunnen hier in een flexibele operationele gesimuleerde stedelijke omgeving experimenteren en hun drones en gerelateerde systemen testen. Hiermee kan in een geconditioneerde omgeving worden bepaald wat de impact van de stad op de drone is én welke impact de drone op de stad heeft. Deze slimme stad bestaat uit 24 zeecontainers die in verschillende configuraties kunnen worden geplaatst. Voor het monitoren van deze omgeving wordt een meetsysteem ontwikkeld met een high-tech digitale infrastructuur, sensoren en meetapparatuur in de stad en op rondvliegende drones. In het NLR Drone Centre bevindt zich de technische meet- en analyseruimte van DigiCity. Door te beoordelen hoe ‘city-proof’  drones zijn, wordt duidelijk wat er nog nodig is voor het realiseren van een praktische en veilige toepassing binnen steden. Hiermee willen we  bijdragen aan een vereenvoudiging van de vergunningsprocedure en een kortere time-to-market.

DigiCity co-working space
Naast de outdoor testfaciliteit van DigiCity is er ook een indoor component. Start-ups, (MKB) bedrijven, en organisaties kunnen gebruik maken van de outdoor testomgeving en gebruiken een co-creatie werkruimte (werkplekken en werkplaats). Zo staan ze in direct contact met andere ondernemers en met de drone en Innovative Air Mobility (IAM) experts van NLR. NLR kan u ondersteuning geven bij de verschillende soorten tests bij het voorbereiden van experimenten en monitoren van experimenten. Hierdoor ontstaat er een drone-ecosysteem waar verschillende organisaties elkaar kunnen versterken.

Transportdrone op waterstof
Shore Systems is de launching costumer van NLR Drone DigiCity. Shore werkt samen met NLR aan de ontwikkeling van een VTOL-transportdrone op waterstof. Het doel is  is dat dit toestel tot 5 kg payload kan meenemen en met deze payload een vliegtijd van 2 tot 3 uur heeft. NLR zal met zijn kennis op het gebied van drone design, tuning en waterstof een belangrijke bijdrage leveren bij het ontwerp en uitvoeren van de test- en demovluchten.

NLR Drone DigiCity biedt:

  • Een operationele gesimuleerde stedelijke omgeving (24 zeecontainers in flexibele opstellingen)
  • Technische meet- en analyseruimte en digital twin van de outdoor testomgeving (vanaf eind 2023)
  • Gesloten luchtruim EHR66 (0 – 1500 ft / 3500 ft) waarin in test-, experimentele- en demonstratievluchten in combinatie met BVLOS operatie karakteristieken
  • Verharde landingsbaan 325 x 15 m
  • Inspirerende co-working space met werkplekken en werkplaats
  • Toegang tot NLR’s unieke R&D expertise en faciliteiten op het gebied van drones en luchtvaart

More information

Voor meer informatie over het gebruik van de testfaciliteiten en indoor werkplekken en werkplaats van NLR Drone DigiCity kunt u contact opnemen met Tim Leeuwerink en Timo Nijman.

NLR Drone DigiCity wordt gerealiseerd middels een subsidie ​​van Kansen voor West in het kader van REACT EU en NLR.