“Wij voegen waarde toe; goed opgeleide mensen met frisse ideeën die durven te proberen en leiderschapsrollen kunnen vervullen.”
In 2016 trad Luitenant-generaal Dennis Luyt aan als Commandant van het Commando Luchtstrijdkrachten. Sinds zijn aantreden legt hij zich toe op het herstel van jarenlange bezuinigingen binnen de Luchtmacht en de transitie naar een 5e generatie Luchtmacht. Daarvoor wordt de komende jaren geïnvesteerd in drie thema’s: informatie beter benutten en omzetten naar voorspellend vermogen, het verder ontwikkelen van het operationeel niveau en de wendbaarheid van wapensystemen en mensen.
“Toen ik drie jaar geleden aantrad, stonden we op het punt om nieuwe capaciteit te introduceren en dan kun je wel blijven doen wat je altijd deed, maar dan krijg je niet wat je nodig hebt in de toekomst. We moesten een duidelijke visie en doelen hebben waarbij we ambitieus zijn.”
Voor verschillende onderwerpen is Koninklijke NLR sinds lange tijd een belangrijke partner voor de Luchtmacht om concepten operationeel te maken. Van Artificial Intelligence tot Big Data analyse of simulaties, waar de Luchtmacht steeds meer op inzet en van plan is om nóg meer mee te doen. “NLR is daar een grote speler in én in allerlei proeftuinen waarin we samenwerken. Voor de transitie naar de toekomst zijn we elke dag op zoek naar nieuwe ideeën. We trekken vrijwel automatisch NLR erbij omdat we dan weten dat de analyse goed en accuraat is.”
De Luchtmacht, een andere wereld
Luitenant-generaal Dennis Luyt begon zijn carrière al bij de Luchtmacht toen hij 17 jaar was. Hij kwam niet uit een militair gezin, toch werd hij nieuwsgierig naar een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) voor officier bij de Luchtmacht. Hij werd opgeleid tot jachtvlieger om daarna zo lang mogelijk te vliegen tot hij de overstap maakte naar leiderschapsrollen waarin hij doorgroeide. “Ik was relatief jong toen ik mij inschreef en de Luchtmacht is natuurlijk een ander leven, maar dan ontdek je de kameraadschap en de inhoud van het werk, dat is gelijk heel bijzonder. Ik heb 25 jaar met F-16 gevlogen en drie jaar met F-18. Heel veel gevlogen dus en het leuke is, dat geldt denk ik voor de meeste vliegers, dat je dat dan zo lang mogelijk probeert vast te houden. Maar, het mooie van de defensieorganisatie is als je wil, kun je hele verschillende dingen doen. Dat heb ik ook gedaan.”
Tegenwoordig vliegt Luitenant-generaal Dennis Luyt niet meer zelf omdat hij het niet kan combineren met zijn werk. Er gaat veel tijd in zitten om gecertificeerd te blijven, zoals regelmatig vliegen. Die tijd gebruikt hij nu om onder andere squadrons te bezoeken en mee te vliegen. Hij loopt regelmatig een dag mee met alle eenheden die er zijn, ook ondersteunende squadrons zoals die voor onderhoud. “Door mee te lopen zie je de diversiteit van zo’n prachtige club voorbijkomen. Ik hou er niet van om de hele dag achter een bureau te zitten, ik ben toch een operator in hart en nieren. Ik doe ook graag bestuurlijke dingen, maar elke keer als ik bij een squadron ben en dat vonkje in hun ogen zie, die passie, word ik heel blij.”
De Luchtmacht opereert altijd als deel van een groter geheel. Als deel van de Krijgsmacht en van internationale coalities. Voor de transitie naar de 5e generatie Luchtmacht is het belangrijk dat de drie thema’s door alle partners in het netwerk, ook industrie, worden gedragen. De kunst is om aansluiting te houden met al die partijen.
“Ik durf te zeggen dat we als Luchtmacht een cultuur hebben van vernieuwing, van ondernemerschap, van technologie omarmen. Dat zit in ons DNA. We zien ook dat het aanstekelijk werkt en dat we mensen meekrijgen in belangrijke onderwerpen.”
Transitie naar 5e generatie Luchtmacht
In relatief korte tijd is een visie ontwikkeld en vertaald naar een roadmap die nu stapsgewijs gerealiseerd wordt. In de huidige fase worden de doelen tastbaar gemaakt door stappen te zetten naar anders werken en naar dingen loslaten die niet meer relevant zijn of nieuwe dingen beetpakken die in de toekomst wel relevant zijn.
De Luchtmacht moet een informatiegestuurde en gedreven organisatie worden. Informatie komt steeds centraler te staan. Niet alleen als middel, maar ook als doelwit en wapen. Zo zal de F-35, maar ook het onbemande vliegtuig veel data genereren en worden middelen in de ruimte steeds belangrijker. Al die informatie moet beter benut en omgezet worden naar voorspellend vermogen, bijvoorbeeld met Big Data en Machine Learning. “We zetten in op de technische kant: van IT-systemen tot vormen van opslag of tot bandbreedte en secure netwerken om data te delen met elkaar. We zetten natuurlijk ook in op de zachte kant, het gedrag. Hoe zorgen we ervoor dat we een manier van denken ontwikkelen om continu bezig te zijn met het delen en verrijken van informatie en dan omzetten in kennis.”
Het operationeel niveau van de Luchtmacht moet ook verder ontwikkeld worden. De afgelopen jaren is de Luchtmacht goed geworden op tactisch gebied, dus op uitvoerend niveau. Een niveau hoger plannen, aansturen en monitoren van een operatie, heeft de luchtmacht onder druk van de bezuinigingen moeten loslaten. “In het verleden was onze deelname beperkt tot het tactische niveau. Gewoon uitvoeren van de missie. Nu zeggen we nee, we gaan ook in het hoofdkwartier zitten waar die operatie ontworpen wordt én dagelijks gevolgd en gestuurd wordt. Wij voegen waarde toe; goed opgeleide mensen met frisse ideeën die durven te proberen en leiderschapsrollen kunnen vervullen.”
De wendbaarheid van de organisatie, wapensystemen en mensen, moet worden vergroot; het zo veelzijdig mogelijk inzetten daarvan. Conflicten waaraan de Luchtmacht deelneemt, zijn vaak conflicten die snel ontwikkelen. Die van minuut tot minuut andere wendingen kunnen nemen, waarbij ook steeds moeilijker te voorspellen is wat dan de uitkomst gaat zijn.
“Of het nou jachtvliegtuigen zijn, helikopters of luchttransport, we moeten ervoor zorgen dat we die voor zoveel mogelijk taken inzetten en dat ze heel snel kunnen schakelen. De eerste F-35 vliegtuigen komen in oktober naar Nederland, een hele nieuwe capaciteit en heel breed inzetbaar in allerlei taken: van luchtverdediging tot aanvallen van gronddoelen of van luchtverkenning tot een knooppunt vormen in een netwerk om data te delen. Op dat soort capaciteiten moet je je inrichten om heel snel te kunnen schakelen. Dat is de wendbaarheid en veelzijdigheid die niet alleen onze systemen moeten hebben, maar ook onze mensen. Het kunnen schakelen tussen taken. Dat maakt het ook leuk voor onze mensen. Veelzijdig en afwisselend werk.”
Blik op de toekomst voor samenwerking met Koninklijke NLR
“NLR wetenschappers, zijn vaak meer dan slimme mensen, die ons helpen en iets uniek brengen. Bijvoorbeeld op Edwards waar we de testfase nu doen voor de F-35. Wat betreft dataverwerking, ze begrijpen hoe dat praktisch geïnterpreteerd moet worden en wat het betekent. NLR heeft door de jaren heen laten zien dat ze daarbij enorm gericht kunnen helpen en goed doen. Dat is voor ons van onschatbare waarde. Ik vind NLR eigenlijk ons eigen research lab, zoals de AFRL, Air Force Research Laboratory, voor de Amerikaanse Luchtmacht is. Samen proberen we nieuwe dingen, denken we concepten uit, al jaren. Dat is ook kameraadschap. Waar ik denk dat we NLR in de toekomst meer bij nodig gaan hebben, is ruimtevaart. Dat wordt voor de Luchtmacht steeds belangrijker. Alles op dit gebied gaat de toekomst van onze business veranderen. En, onze samenleving is enorm afhankelijk van de ruimte op allerlei manieren, denk aan navigatie. Het wordt ook steeds laagdrempeliger. Welke rol moet defensie daarin spelen?“