NLR’s Fighter4Ship during 'Smart Bandits' project

NLR's Fighter4Ship

NLR’s Fighter4Ship

Bij Smart Bandits, uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht, stond de volgende vraag centraal: welke technologieën zijn beschikbaar om menselijk gedrag in gesimuleerde luchtgevechten te presenteren en hoe kunnen we deze technologieën toepassen om slimme virtuele tegenstanders te maken? Het vierjarige project werd in 2013 afgesloten met een einddemonstratie in NLR’s Fighter 4-Ship waarin missietraining in teamverband onderzocht kan worden. Tijdens deze demo vlogen vier bemande F-16’s van Fighter 4-ship tegen vier Smart Bandits in een gesimuleerde omgeving boven de Noordzee. Uit de validatie experimenten bleek dat de vliegers hun tegenstanders goed beoordeelden op het realisme van hun gedrag.

Virtuele tegenstanders worden al geruime tijd ingezet in tactische simulatie en worden ook wel Computer Generated Forces (CGF) genoemd. Vernieuwend aan het Smart Bandits project is het menselijke gedrag dat het NLR aanbracht in deze CGF, zoals teamcoördinatie, tactieken en cognitie. Dit leidde tot Smart Bandits die uitdagende tegenstanders zijn, autonoom kunnen aanvallen, plannen en zelfbeschermingsmaatregelen nemen, kortom; ze reageren als menselijke tegenstanders.

NLR's Fighter4Ship

NLR’s Fighter4Ship

Smart Bandits is een effectieve en kostenbesparende trainingsmodule. Door in een simulator te trainen hoeven er geen dure vliegtuigen de lucht in. Toch brengt een training in een simulator vaak hoge kosten met zich mee. Er zijn veel mensen achter de schermen nodig die de virtuele tegenstanders aansturen. De Smart Bandits van het NLR kunnen autonoom opereren en hebben geen aansturing nodig.Smart Bandits is een software pakkket voor gedragsmodellen van virtuele tegenstanders dat in licentievorm gekocht kan worden. Het is een stuk gereedschap waarmee gebruikers zelf hun modellen kunnen maken en invoeren in hun simulators. Tijdens de I/ITSEC verwacht het NLR veel belangstelling te wekken voor deze innovatieve, effectieve en kostenbesparende trainingsmodule, bij krijgsmachtonderdelen, simulatorbouwers en simulator gebruikers.

Voor meer informatie contact Harrie Bohnen (+31 88 5113600) of Joost van Oijen (+31 88 5113548)