ACCEPTA: Satellite navigation makes aircraft landings safer

ACCEPTA: ACCelerating EGNOS adoPTion in Aviation

Onlangs heeft het NLR-laboratoriumvliegtuig Cessna Citation II voor het eerst een nieuwe naderings- en landingsprocedure uitgevoerd op luchthaven Eelde. Hiervoor is gebruik gemaakt van EGNOS, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse Wide Area Augmentation System, waarmee de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van GPS verbeterd wordt.

Landen met satellietnavigatie is veiliger: bij uitval of onderhoud van de huidige grondsystemen (ILS)  kan de landing van een piloot toch verticaal geleid worden. Dat geldt ook voor banen waarvoor geldt dat de installatie van een ILS te duur is. Landen op basis van satellietnavigatie maakt gekromde naderingen mogelijk, waardoor je je vliegpad om woonkernen heen kunt leggen. Met behulp van satellietnavigatie worden de landingsprocedures efficiënter omdat door verticale geleiding lagere minima mogelijk worden. Hierdoor kan er bij slechtere zichtcondities toch nog worden geland.

Grote luchthavens zoals Schiphol maken gebruik van het instrument landing system (ILS), om landen bij zeer slecht zichtcondities automatisch mogelijk te maken. ILS is een radionavigatiesysteem dat de piloot een nauwkeurig beeld geeft van de horizontale en verticale positie van zijn toestel ten opzichte van het ideale naderingspad naar een landingsbaan. Op kleinere luchthavens zonder ILS en als ILS niet werkzaam is vanwege onderhoud of uitval krijgt de piloot tijdens de landing geen verticale geleiding door middel van radiobakens.

In Nederland is een naderingsprocedure met verticale geleiding gebaseerd op satellietnavigatie nog niet van kracht. In een aantal Europese landen is de procedure geïmplementeerd op de kleinere luchthavens. Er is specifiek voor Eelde gekozen (luchthaven van nationale betekenis) omdat zich daar diverse vliegscholen bevinden en dergelijke naderingen in de nabije toekomst de standaard zullen worden. Toekomstige vliegers kunnen dus al ervaring opdoen met dergelijke procedures.

Vliegtuigen die zijn uitgerust met geschikte apparatuur kunnen deze naderingsprocedure vliegen. In dit project wordt gebruik gemaakt van EGNOS want het Amerikaanse GPS-systeem is zonder signaalverbetering niet voldoende nauwkeurig en betrouwbaar voor naderingsprocedures met verticale geleiding.

ACCEPTA is deels gefinancierd vanuit de Europese Unie (FP7) en grotendeels door het Ministerie Infrastructuur en Milieu (I&M). I&M hecht sterk aan het implementeren van landen op satellietnavigatie omdat dit door ICAO wordt voorgeschreven.

*Ongelukken die zijn gebeurd zonder verticale begeleiding zijn bijvoorbeeld:

1. Asiana Airlines-vlucht 214 (6 juli 2013) op San Fransisco met Boeing 777 – zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Asiana_Airlines-vlucht_214

2. Polish Air Force Tu-154 crash April 10, 2010 De Poolse president Lech KaczyÅski was één van de slachtoffers. Dit zijn de zogenaamde CFIT ongelukken: controlled flight into terrain (CFIT) waarbij een luchtwaardig vliegtuig onder besturing van een piloot tegen de grond, een obstakel of het water vliegt. Bij een CFIT zijn piloten zich vaak onbewust van het gevaar, tot het moment dat het te laat is om het ongeval te voorkomen.