Op maandag 19 november jl. werd bij de School of Air Control op het AOCS van Defensie in Nieuw Milligen de officiële aftrap gegeven voor het project SCOTT. Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen-AOCS NM is het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht, vanwaar alle militaire vliegoperaties in het toegewezen gebied worden gevolgd en gecoördineerd.

SCOTT staat voor Smart Controller Training Tool, een programma dat met behulp van kunstmatige intelligentie, realistische tactische simulatie-oefeningen kan aanbieden.

De officiële start gebeurde in aanwezigheid van de commandant van het AOCS NM, Kolonel M.E.P. Zeemeijer EMSD, personeel en leerlingen van de School of Air Control en de ontwikkelaar, NLR.

Met SCOTT wordt een nieuwe weg ingeslagen voor het trainen en oefenen van luchtgevechtsleiders. Tot nu toe werden gesimuleerde oefensituaties veelal handmatig bijgestuurd, wat erg arbeidsintensief is en waarbij de mogelijkheden begrensd zijn. SCOTT maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, waardoor onvoorspelbare variabelen in het oefenprogramma op kunnen treden. Dat leidt tot levensechte oefensituaties en daardoor een hoger opleidingsniveau. Bij de ontwikkeling van SCOTT maakt Defensie dankbaar gebruik van de voorhanden zijnde kennis en ervaring binnen NLR.

Het opleveren van het programma valt uiteen in drie fases. Na iedere fase is er een evaluatie, zodat de ontwikkelaars tussentijds kunnen bijsturen en het programma aan kunnen passen aan de wensen van het AOCS Nieuw Milligen.

De invoering van SCOTT is naar verwachting  medio 2019, de eerste fase van het programma wordt in het eerste kwartaal van 2019 getest.

SCOTT leidt tot hoog opgeleide en goed getrainde professionals. Daarmee zet Defensie bij het AOCS Nieuw Milligen een grote stap voorwaarts richting de 5th Gen Airforce.