Rob Zwemmer (NLR) ontving de prijs uit handen van CEO James Truchard

NLR engineers hebben deze maand een prestigieuze award ontvangen van National Instruments (NI). NI is een wereldwijde en gerenommeerde speler op het gebied van meet- en testinstrumentatie. De award werd tijdens de NIweek 2014 in Austin uitgereikt aan technici die opmerkelijke prestaties hebben geleverd met gebruikmaking van NI-technologie. Het NLR kreeg de award in de categorie ‘˜Physical Test and Monitoring’.

Het NLR heeft een geavanceerd systeem ontworpen en gerealiseerd voor het karakteriseren van geluidsprofielen van een nieuw Airbus vliegtuig. Dit doet het NLR samen met de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) in het Europese programma Clean Sky. In het kader van Clean Sky werkt Airbus aan een Open Rotor Motor voorstuwing voor passagiersvliegtuigen. Bij de Open Rotor draaien twee opeenvolgende rotoren in tegengestelde richting wat tot brandstofbesparing leidt. Een aandachtspunt van de Open Rotor is echter de geluidproductie van de rotoren.

De geluidsmetingen van het Airbus-model (1:7) met de open rotor motoren werden in de Grote Lagesnelheidswindtunnel (LLF) van DNW in 2013 afgerond. Om het geluid te meten in relatie tot de stand van de rotoren, heeft het NLR gebruik gemaakt van een NI systeem (NI PXI Express systeem) dat o.a. was ingebouwd in het windtunnelmodel. Zo konden alle signalen van 200 microfoons en druksensoren gesynchroniseerd worden binnen 1 microseconde. Het is voor het optimale gebruik van de specifieke mogelijkheden van de NI-meetapparatuur dat de award is toegekend.

CROR model in de DNW-LLF

Daarnaast heeft het NLR een speciale telemetrie-unit ontwikkeld. Dit geavanceerde systeem maakt deel uit van de rotors en verzendt data over druk, kracht en temperatuur draadloos. Meer informatie over de award:  http://www.ni.com/impactawards/explore_2014.htm

Bezoek ook onze Ontwikkeling en kwalificatie van avionica, Windtunnelmodellen, Windtunnelapparatuur en Flight Physics capability pagina’s.