NLR stelt nieuwe oven voor composietfabricage open voor bedrijfsleven

De nieuwe oven voor composietbehandeling

Onlangs heeft het NLR een nieuwe faciliteit in zijn vestiging in Marknesse opengesteld voor het bedrijfsleven. De faciliteit betreft een speciale oven waarin composietonderdelen uitgehard, geconsolideerd of nagegloeid kunnen worden. De oven is 8 meter lang en ongeveer 3½ meter hoog en breed en kan tot 400 °C verwarmd worden. Hij kan een volledig programmeerbaar verwarmingsprogramma uitvoeren terwijl het product onder vacuüm wordt gehouden.

De oven moet een alternatief bieden voor een zogenaamde autoclaaf die normaliter voor voornoemde processen wordt ingezet. Het gebruik van ovens is een duidelijke trend en een interessant alternatief aan het worden voor composietproductie, want een grote autoclaaf is, in vergelijking tot een oven, kostbaar in aanschaf, gebruik en onderhoud.

De inzet van ovens vergt nog wel ontwikkelingen op materiaal gebied om aan luchtvaartstandaarden te kunnen voldoen daar waar het de productkwaliteit betreft. Dit geldt ook voor efficiënt uitharden, consolideren en nagloeien van meerdere kleinere producten.

NLR’s Senne Sterk: “De oven is ook heel goed toepasbaar voor andere sectoren, zoals voor windmolens, off-shore, maritiem, transport en automotive. Naast thermoharder en thermoplast composieten kunnen er ook andere materialen in”.

De oven is ook aangeschaft om grote producten geproduceerd op onze Automatic Fibre Placement (AFP) machine te kunnen uitharden, consolideren en nagloeien. Deze AFP machine kan producten maken die tot 6 meter lang zijn en 3 meter diameter hebben.

De oven bevat Eurotherm Nanodac controllers, heeft een uniformiteit in temperatuur  van +/- 5 °C, twee separate vacuümsystemen met registratie, 36 thermokoppel aansluitingen Type K en geforceerde luchtkoeling.

De oven is beschikbaar voor alle MKB’s en industrieën tegen een marktconform tarief.

Bezoek ook onze Composietfabricagetechnologie capability pagina.