NLR-Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum heeft een satellietvestiging geopend op Space Business Park Noordwijk. De opening werd verricht door de burgemeester van Noordwijk, mevrouw Jon Hermans-Vloedbeld, en Mark van Venrooij, Directeur van de divisie Aerospace Systems van NLR. Met de nevenvestiging wil NLR zijn zichtbaarheid en activiteiten binnen het Zuid-Hollandse ruimtevaartcluster vergroten. Vanuit de satellietvestiging kan NLR de ruimtevaartbedrijven ter plekke beter ondersteunen en makkelijker toegang verschaffen tot haar kennis, expertise en faciliteiten op de locaties in Amsterdam en Marknesse, en satellietvestiging Schiphol.

“Dit is een geweldige toevoeging aan het regionale ruimtevaartcluster en mooie opsteker voor de ontwikkeling van de Space Campus Noordwijk”, aldus burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. “Naast ESA-ESTEC en het Galileo Reference Center is NLR nu de derde kennisinstelling binnen de gemeente Noordwijk op het gebied van ruimtevaart. Ik ben zeer verheugd dat NLR vanuit Noordwijk het aanwezige cluster actief kan bij staan bij de verdere ontwikkeling van ruimtevaartactiviteiten op het park”.

De gemeente Noordwijk en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter hebben NLR ondersteund bij het vestigingsproces.

NLR heeft een jarenlange track record op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, testen en operaties in de ruimtevaart. Zo heeft NLR onder meer kennis, expertise en faciliteiten op het gebied van system engineering, aero(thermo)dynamica, geavanceerde structuren, warmtehuishouding, on-board elektronica en antennes. NLR zet dit in op het gebied van lanceervoertuigen, satellieten, payloads en onderdelen daarvan. Daarnaast heeft NLR veel expertise op het gebied van verschillende toepassingsgebieden van de ruimtevaart, waaronder aardobservatie en navigatie. NLR werkt onder andere mee aan de ontwikkeling en verificatie van het Europese GALILEO satellietnavigatiesysteem. Ook heeft NLR een breed scala aan faciliteiten voor het testen, verifiëren en valideren van nieuwe producten en toepassingen. Dit omvat het uitvoeren van environmental en structural testen, maar ook windtunneltesten en (microzwaartekracht) testvluchten.