NLR ondertekent overeenkomst voor uniek drone-experiment

Zes vertegenwoordigers van overheid, bedrijven en kennisinstellingen , waaronder NLR, hebben  vorige week  een  overeenkomst ondertekend  op Groningen Airport Eelde voor het uitvoeren van dronevluchten buiten het gezichtsveld. Deze zogenaamde BVLOS (‘Beyond Visual Line Of Sight’) vluchten zijn van belang voor verschillende maatschappelijke en economische toepassingen, waarbij drones een grotere afstand moeten overbruggen.  Het  experiment staat in het teken van het afleveren van pakjes medicijnen op Schiermonnikoog. De vluchten zullen plaatsvinden in maart 2018 vanaf Lauwersoog. De overige deelnemende partijen zijn UMCG Ambulancezorg, ANWB Medical Air Assistance, Dronehub Groningen (waarin deelnemen: Provincie Drenthe, Omnidrones en Hogeschool Leeuwarden), Technische Universiteit Delft en initiatiefnemer: het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

BVLOS-vluchten moeten veilig kunnen worden uitgevoerd. Om een realistisch scenario uit te voeren vliegt de NLR drone over het gesloten luchtruim boven de wadden heen, zodat de NLR drone ook ander luchtverkeer kan tegenkomen. Daarbij is het van belang dat er voldoende afstand tot andere luchtvaartuigen wordt gehouden. De NLR vluchten leveren daardoor de nodige input voor nieuwe regelgeving. Daarnaast levert het opstellen van de eisen die gesteld moeten worden aan de drone, de dronevlieger en de vluchtuitvoering waardevolle informatie op die betrekking  heeft op het proces om ontheffing te verkrijgen voor dergelijke  vluchten.

Deelname aan dit project past in het beleid van NLR om ook op regionaal niveau een bijdrage te leveren aan de veilige integratie van drones in het civiele luchtruim. Met zijn bijdrage aan het BVLOS-experiment zet NLR daartoe een belangrijke stap.