Pilatus PC-24 roll-out - photo Mirko Bleuer

Pilatus PC-24 roll-out

Pilatus PC-24 roll-out

Op 1 augustus, Zwitserlands Nationale Dag, is het eerste prototype van de PC-24 van Pilatus Aircraft Ltd in Stans-Zwitserland naar buiten gerold en aan het publiek gepresenteerd. Deze 2-motorige zakenjet is geheel in Zwitserland ontwikkeld, met belangrijke bijdrage van het NLR op het gebied van aerodynamica (testen) en simulatie. De PC-24 richt zich op zakenreizigers, hulporganisaties en NGO’s. De 84 exemplaren die in de eerste drie productiejaren zullen worden gebouwd zijn allemaal al door klanten besteld.

Een van de bijzondere eigenschappen van de PC-24 is dat het op korte landingsbanen kan landen en starten, ook op onverharde banen. Dat betekent dat vrijwel alle luchthavens in de wereld voor de PC-24 bereikbaar zijn. Dat maakt de PC-24 interessant voor zakenreizigers die zo snel mogelijk hun plaats van bestemming willen bereiken, ook in gebieden met een beperkte infrastructuur. Mede vanwege de grote actieradius van ruim 3000 kilometer is dit type vliegtuig ook aantrekkelijk voor hulporganisaties, die vaak grote en moeilijk toegankelijke gebieden moeten bestrijken. Een ander bijzonder aspect  van de PC-24 is het vermogen snel van configuratie te kunnen wisselen. In korte tijd kan een passagiersconfiguratie veranderd worden in een cargo-configuratie, waarbij relatief grote ladingen met heftrucks zijwaarts naar binnen kunnen worden geschoven.

Het NLR heeft uiteenlopende bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de PC-24. Zo heeft het NLR CFD-berekeningen gemaakt (Computional Fluid Dynamics ) waarbij met behulp van een computersimulatieberekening onder andere de luchtstroming zichtbaar wordt gemaakt. Daarnaast is het model getest in de DNW-windtunnel op de NLR-locatie in Marknesse – Flevoland. Tot slot is het model door vliegers uitgebreid getest in NLR’s vliegtuigsimulator ‘Grace’.

Pilatus gaat drie prototypes produceren voor het testvluchtprogramma. De ‘maiden flight’ zal plaatsvinden in het voorjaar van 2015. De finale certificatie en de eerste levering aan klanten is gepland voor 2017.

Roll out van de PC-24