Development of prototype composite structural components.

Donderdag 4 oktober organiseren het NLR en AutomotiveNL in Marknesse een kennisarena over lichtgewicht constructies met als doel: deelnemers informeren over nieuwe kennis- en technologieontwikkeling op het gebied van lichtgewicht constructies.

Gewichtsreductie
Ontwikkelaars zijn op dit moment gefocust op energiezuinige oplossingen voor een schonere wereld. Met name de automobielindustrie is op zoek naar innovatieve concepten voor gereduceerd energieverbruik met behoud van mobiliteit waaronder vervoer en transport. Eén van de kernpunten voor energiebesparing is reductie in gewicht. Iedere kilo die we niet hoeven te versnellen of vertragen resulteert direct in energie- en kostenbesparing. Vervoerders kunnen vanwege reductie in ledig gewicht meer vracht verplaatsen wat zich direct vertaalt in minder verkeersbewegingen en minder verkeersopstoppingen dat gecombineerd zal leiden tot significante energie- en kostenbesparingen.

Airconditioning
De introductie van elektrische voertuigen is een feit. Er zijn echter nog wel ontwikkelingen nodig om te voldoen aan alle eisen van de eindgebruiker. Het niet hebben van airconditioning (waaronder verwarming) is ondenkbaar geworden in de automobielwereld maar kost veel energie. Verder verwachten eindgebruikers dat elektrische voertuigen stil zijn. Geluidsisolerende materialen, constructieconcepten en oplossingen voor de thermische eisen zijn belangrijk en moeten gecombineerd worden met lichtgewicht, betaalbare maar ‘groene’ oplossingen om de eindgebruiker tevreden te stellen.

Lucht- en ruimtevaart
In het laatste decennium is er veel onderzoek verricht naar nieuwe materialen voor betrouwbare en structurele composiet constructies met een licht gewicht. Dergelijke constructies hebben inmiddels hun toepassing gevonden in de lucht- en ruimtevaart. Automatisering in productie van deze componenten is realiseerbaar met technieken als “fibre placement”, “filament winding”, “overbraiding”, “pultrusion” en “resin transfer moulding”. Composieten sandwich constructies leveren het ideale materiaal dat licht, sterk, stijf en ook isolerend is. Daarnaast is er ruimte voor CO2 neutrale natuurlijke vezels en recyclebare materialen die klaar zijn voor gebruik in de automotive industrie.

Reden genoeg om u te vertellen waar het NLR aan werkt en met u te bezien hoe de kennis en ontwikkeling in de lucht- en ruimtevaart toegepast kunnen worden in uw producten voor de automotive industrie.

Programma:

12.00 u Ontvangst met lunch
13.00 u Welkom en introductie
13.10 u Presentatie “Lichtgewicht constructies bij het NLR”
13.40 u Presentatie “Ontwikkeling dragende componenten ten behoeve van composieten monocoque Lamborghini Aventador”
14.10 u Presentatie “NLR capabilities in automotive noise reduction”
14.40 u Rondleiding: Composietenlaboratorium – Testhuis – C-scan faciliteiten – Fibre Placement Machine
16.10 u Discussie
16.25 u Netwerken met drankje

U kunt zich opgeven per e-mail, liefst voor 1 oktober a.s. aan: automotive@nlr.nl, onder vermelding van uw naam, bedrijfsnaam en het aantal deelnemers.  Aan deelname zijn geen kosten verbonden.