Vorige week is in het Zuid-Afrikaanse Pretoria de 8e IFAR Summit gehouden, waarbij CEO Michel Peters van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) voor een periode van twee jaar gekozen is als voorzitter van IFAR. IFAR, het International Forum for Aviation Research komt jaarlijks bijeen en heeft als doel om grote, mondiale luchtvaartvraagstukken aan te pakken. De Summit vond dit keer plaats bij het Council for Scientific and Industrial Research (CSIR).

Samenwerking en Informatie-uitwisseling In IFAR zijn 26 mondiale onderzoeksorganisaties voor de lucht- en ruimtevaart verenigd. IFAR houdt zich bezig met uitdagingen die de landsgrenzen overschrijden zoals emissie, geluid, veiligheid, beveiliging en efficiënte operaties. De vertegenwoordigers van de luchtvaart-onderzoekorganisaties discussieerden over technische ontwikkelingen zoals Supersonic Noise, de globale aanpak van ATM-onderzoek met specifieke aandacht voor Unmanned Aircraft System Traffic Management (UTM), Weather Safety en Fire & Crash Impact, de laatste in relatie tot het gebruik van composiet.

Naast technische vraagstukken wisselden de leiders ook van gedachten over ‘Human Resources Development’, ‘New Research Ideas outside of Aeronautics’ en ‘Attracting new talents to R&D organisations opposed to industry’.

Mondiaal netwerkplatform Na DLR, NASA, JAXA, is nu NLR gevraagd om het voorzitterschap op zich te nemen. Hiermee wordt NLR herkend en erkend als leidende organisatie op luchtvaartgebied. Peters: ‘IFAR is belangrijk als mondiaal netwerkplatform voor de CEO’s en wetenschappers onderling. IFAR heeft als aandachtspunt de toekomst van de luchtvaart en we willen daarom bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid een brug slaan naar ICAO”. Samenwerking binnen IFAR vindt plaats met gesloten beurzen, daar waar interessant sluit NLR bij specfieke onderwerpen aan. Zo neemt het NLR deel in de werkgroepen ‘Air traffic management’, ‘Noise’ en ‘UAS’.

De volgende IFAR Summit vindt plaats in november 2018 bij het Russische Zhukovsky Central AeroHydrodynamic Institute (TsAGI). In 2019, tijdens het jubileumjaar van NLR, komen de mondiale luchtvaartleiders in Nederland bij elkaar.

Voor meer informatie: www.ifar.aero