NLR levert missieplanningsyssteem aan LuchtmachtNadat op maandag 8 oktober de eerste Boeing CH-47F(NL) Chinook aan het Defensie Helikopter Commando was overgedragen is op 11 oktober de acceptatietest van het missieplanningssysteem voor die helikopter door DHC getest en geaccepteerd. De software, die de naam ChAMPS (Chinook ACMS Mission Planning System) draagt, is ontwikkeld door het NLR in samenwerking met Terma B.V.

Zoals voor elke helikopter binnen DHC wordt voor de CH-47F(NL) planning gebruik gemaakt van de Portable Flight Planning Software (PFPS). Om de hiermee geplande missiedata te laden in de avionica van het toestel is specifieke software nodig waarmee de basisgegevens kunnen worden aangevuld en getransformeerd zodat ze in het vliegtuig gebruikt kunnen worden. ChAMPS vervult deze rol voor de CH-47F(NL). Het stelt de bemanning in staat de voor de missie geplande routes, radiofrequenties, beladings¬gegevens en digitale kaarten samen te stellen en in het juiste formaat op een geheugenkaart te laden. Deze geheugenkaart wordt vervolgens gelezen door het Honeywell Advanced Cockpit Management System (ACMS) van de CH-47F(NL) voor gebruik tijdens de missie. Eventuele wijzigingen die tijdens de vlucht worden gemaakt kunnen teruggeschreven worden en kunnen na terugkeer weer via ChAMPS in PFPS worden getoond.

Met de acceptatietest van 11 oktober is de ontwikkelingsfase van ChAMPS afgerond. Deze fase heeft 2 jaar geduurd en is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de eindgebruikers bij 298 sqn op de vliegbasis Gilze-Rijen. Het contract voorziet in een aansluitende driejarige onderhoudsfase.

Het NLR heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ondersteunen van militaire Mission Planning & Debrief processen. Met die ervaring is het NLR in staat om plug-in componenten te ontwikkelen voor bestaande mission support software, zoals PFPS/FalconView, JMPS and PCDS.  Dit wordt aangevuld met NLRs ervaring in het ondersteunen van  militaire operaties, op het gebied van training en testen en in de ontwikkeling van avionica. Hierdoor is het NLR in staat de eisen en wensen van de gebruikers snel te interpreteren en met hardware en software oplossingen te komen die voldoen aan de specifieke behoeften van onze klanten.