Chinook CH-47FMaandag 8 oktober is de eerste nederlandse CH-47F Chinook overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het NLR was en is op vele fronten betrokken bij deze transporthelikopter, zoals het missie planning systeem, de certificatie en de modernisering van de cockpit.

In 2007 heeft de Defensie Materieel Organisatie (DMO), namens de Nederlandse staat, zes CH-47F Chinook helikopters besteld. Er gaat een langdurige en intensieve testfase aan vooraf voordat deze helikopters operationeel inzetbaar zijn. En nu is het dan zover en draagt DMO  de helikopter over aan de gebruiker, het 298 Squadron van DHC.

Het NLR is op vele fronten betrokken bij de Chinook. Zo heeft het NLR geassisteerd bij de verwerving en ontwikkeling van de transporthelikopter door het permanent deelnemen in het DMO projectteam, en is het NLR vanuit die hoedanigheid betrokken bij de grondtesten en proefvluchten die tot het luchtwaardigheidsbewijs hebben geleid. Daarnaast heeft het NLR gewerkt aan de man-machine interface in de vernieuwde cockpit van de Chinook en was in die hoedanigheid betrokken in de ontwerp- en testfase van de cockpitmodernisering. Ook heeft het NLR op de bestaande CH-47D Chinook helikopter veel aan kennisopbouw gedaan met betrekking tot het meten van belastingen op verschillende plaatsen in de romp in relatie met talloze manoeuvres, hetgeen een uitbreiding krijgt op de CH-47F Chinook.

Ook nu de transporthelikopter aan het Defensie Helikopter Commando wordt overgedragen blijft het NLR betrokken bij de nog uit te voeren testen  en het onderhouds- en certificatieprogramma.