Onlangs hebben Nederlandse experts in de composiettechnologie een training gegeven aan engineers van STRATA in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). STRATA is een producent van composietdelen voor vliegtuigen van onder andere Airbus en Boeing en STRATA wil zijn kennisbasis versterken met Nederlandse partijen. Deskundigen van KVE Composites, VisionWaves en het NLR gaven de vierdaagse training op het NIBRAS Aerospace Park in Al Ain.

Automatisering van composietfabricage
VisionWaves heeft aandacht besteedt aan kennisoverdracht voor wat betreft het management van een complexe organisatie. Hierbij is gebruik gemaakt van de BizMap™ methodologie die strategie aan operatie koppelt en ingebed is in de VisionWaves software. KVE Composites en NLR zoomden daarna in op composiettechnologie, met de focus op automatisering van composietfabricage en ‘design for manufacturing’. Hierbij lichtten zij de theorie toe met case studies. De training werd goed bezocht en de combinatie van techniek en management is bijzonder goed ontvangen. De deelnemers van de training zullen in de volgende fase van de kennisoverdracht een bezoek brengen aan Nederland en daar een praktische training bij wonen.

Desert Tulip
Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de luchtvaartsector zijn samen met het Ministerie van Economische Zaken een ‘Partners for International Business’ (PIB) programma gestart om de samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten uit te bouwen op het gebied van materialen en in het bijzonder composiet. Dit PIB programma, ‘Desert Tulip’ genaamd, bestaat uit promotie via beursdeelname, economische diplomatie en kennisoverdracht richting de partners in de VAE. De PIB deelnemers zijn AKZO Nobel, Avio-Diepen, KVE Composites, NLR, TNT en VisionWaves.
Minister Kamp van het Ministerie van Economische Zaken heeft eind 2014 het startsein bij STRATA in Abu Dhabi gegeven voor het Desert Tulip Knowledge-to-Knowledge (K2K) project, dat wordt getrokken door NLR, KVE Composites en VisionWaves.