F-35 cockpit

Tijdens de I/ITSEC beurs op 2-5 december in Orlando, Florida, presenteren Dutch Space en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium NLR het ‘Embedded Combat Aircraft Training System’ (ECATS). ECATS is een trainingssimulatieprogramma dat standaard ingebouwd zal worden in de F-35. Het biedt jachtvliegers de mogelijkheid om tijdens een trainingsvlucht gevechtsscenario’s te oefenen met virtuele lucht- en grondtegenstanders. Met ECATS kunnen de uitgebreide mogelijkheden van de F-35 realistischer, effectiever en goedkoper getraind worden en kunnen trainingen vrijwel overal en op ieder gewenst moment worden uitgevoerd.

Een doorontwikkeling van ECATS geeft nu ook de mogelijkheid om grondsimulatoren aan te koppelen in de trainingsvlucht. Dutch Space en NLR hebben samen met Lockheed Martin voor de I/ITSEC 2013 een  Live-Virtual-Constructive (LVC) demonstratie voorbereid, waarbij ECATS een belangrijk onderdeel vormt van het nieuwe LVC trainingssysteem van Lockheed Martin. Geïntegreerde LVC systemen zijn de trainingssystemen van de toekomst. Door integratie van echte wapenplatformen met simulatoren en computer gegenereerde tegenstanders wordt optimaal gebruik gemaakt van geavanceerde trainingsmiddelen, met als doel beter en goedkoper te kunnen trainen.

Bij de ontwikkeling van het systeem hebben Dutch Space en NLR gebruik gemaakt van hun vergaande kennis op het gebied van vliegtuigsystemen en simulaties en hun multidisciplinaire benadering van trainingsprogramma’s toegepast. De partijen werken sinds eind jaren negentig samen aan de transformatie van concept naar implementatie van embedded training. Begin 2009 gaf Lockheed Martin groen licht voor de implementatie van het embedded training systeem E-CATS in de F-35, dat resulteerde in oplevering in 2012.

Smart Bandits: gevechtstraining met intelligente tegenstanders.

Daarnaast presenteert het NLR tijdens I/ITSEC ‘Smart Bandits’,  een trainingssysteem voor jachtvliegers waarmee intelligente tegenstanders worden gesimuleerd die menselijk gedrag  vertonen. Hierdoor wordt het gedrag van tegenstanders realistischer en wordt de trainingswaarde vergroot. Tactische missies veronderstellen dat vliegers hun tactische plannen aanpassen aan de situatie en anticiperen op het gedrag van tegenstanders: waar bevinden mijn tegenstanders zich en welk tactisch aanvalsplan zullen zij hanteren? Tot voor kort vertoonden virtuele tegenstanders ‘eendimensionaal’ en voorgeprogrammeerd gedrag. Met Smart Bandits introduceert het NLR virtuele tegenstanders die autonoom reageren en zelfstandig realistische beslissingen nemen. Het NLR heeft bij de ontwikkeling van Smart Bandits gebruik gemaakt van zijn bijzondere expertise op het gebied van simulatietechnieken, trainingsprogramma’s en gedragspsychologie. Smart Bandits is uitgebreid getest in NLR’s Fighter 4 Ship onderzoeks- en trainingsfaciliteit.