E-CATSEmbedded Combat Aircraft Training Systems (E-CATS); innovatief en kostenbesparend systeem voor tactische training van jachtvliegers met voorzieningen voor toekomstige ‘Live Virtual Constructive’ oplossingen

Dutch Space en NLR hebben het embedded training systeem voor de F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) officieel aan Lockheed Martin geleverd. Het softwareproduct biedt realistische en effectieve in-flight missietraining voor jachtvliegers met het gebruik van virtuele entiteiten en is gebaseerd op E-CATS (Embedded Combat Aircraft Training Systems). E-CATS is een gezamenlijke ontwikkeling van Dutch Space en het NLR.

Embedded Training
E-CATS is een trainingssimulatiesysteem dat geïntegreerd wordt in het operationele systeem van een gevechtsvliegtuig en voorziet in flexibele scenario’s voor realistische oefeningen. Het biedt vliegers tijdens hun trainingsvlucht gesimuleerde gevechtssituaties met virtuele tegenstanders vanuit de lucht en vanaf de grond. De computer-gegenereerde tegenstanders verschijnen op de sensoren van de F-35 als reële bedreigingen met realistische eigenschappen. Jachtvliegers kunnen individueel trainen (single ship ET), of als onderdeel van een team van vier vliegers die een gevechtsactie trainen in een multi-ship configuratie van E-CATS.

Trainen met het E-CATS simulatieprogramma kan op iedere gewenste locatie en elk gewenst tijdstip. Daarmee komen ook scenario’s in een relatief klein luchtgebied en boven zee binnen bereik, waar de installatie van gronddreigingen normaliter praktisch gezien onmogelijk is.

Kostenbesparend
E-CATS kan aanzienlijke besparingen opleveren. Doordat er minder vliegtuigen als tegenstander (‘red air’) tijdens een training nodig zijn, wordt bespaard op brandstof, mankracht en levensduur van gevechtsvliegtuigen. Het simulatieprogramma voorziet in verhoogde effectiviteit per trainingsuur en in de mogelijkheid om trainingen complexer te maken zonder verdere investering. Samen kan dit naar schatting een jaarlijkse besparing van miljoenen euro’s opleveren. De lagere behoefte aan ‘red air’ vluchten tijdens trainingsmissies vermindert daarbij de impact op het milieu.

E-CATS, fundament voor LVC
De E-CATS functionaliteit in de F-35 biedt een fundament voor verschillende luchtmachten die op dit moment het concept ‘Live, Virtual, Constructive’ (LVC) training verkennen. E-CATS voorziet in de computer-gegenereerde dreigingsomgeving van LVC trainingsconfiguraties. Met E-CATS aan boord kan een vlieger deelnemen aan trainingsmissies binnen het bereik van een LVC oefengebied en zo overal en op elk moment trainen, zonder dat daarvoor communicatiemiddelen op de grond nodig zijn.

Ontwikkeling van E-CATS

  • NLR en Dutch Space werken sinds eind jaren negentig samen aan de transformatie van concept naar implementatie van embedded training voor de Joint Strike Fighter.
  • De toepassing voor een enkel vliegtuig werd gedemonstreerd in 2004 in een operationele F-16 van de Koninklijke Luchtmacht.
  • In 2007 gaf een multi-ship demonstratie bij Lockheed Martin inzicht in de technische volwaardigheid en de additionele voordelen van een embedded training voor meerdere vliegtuigen. Met multi-ship embedded training kunnen meerdere vliegers tijdens het vliegen oefenen binnen één gedeelde tactische omgeving. Om de toepassing te kunnen implementeren wordt ieder vliegtuig uitgerust met een computersysteem met E-CATS software. E-CATS gebruikt een bestaande data link om hetzelfde tactische beeld bij ieder vliegtuig te garanderen.
  • Begin 2009 kregen Dutch Space en NLR groen licht van Lockheed Martin voor de implementatie van het embedded training systeem E-CATS in de F-35.