Naderingsvluchten op Twente Airport (afgerond)

In het kader van een Europees project met NLR zijn tussen 28 september en 8 oktober 2021 naderingsvluchten op Twente Airport uitgevoerd. Daarbij onderzochten we alternatieve manieren voor vliegtuigen om een landingsbaan te naderen. Het onderzoek met de naderingsvluchten is op 8 oktober afgerond. 

Het Europese project DREAMS ziet alternatieve manieren om te landen – waarbij sprake is van steilere aanvliegroutes en het verleggen van de baandrempel (de plek waar het vliegtuig de landingsbaan voor het eerst raakt) – als een mogelijk toekomstige oplossing die minder belastend is voor het milieu, zorgt voor minder geluidshinder en bijdraagt aan een veilige capaciteitstoename van landende vliegtuigen op een vliegveld. In het onderzoek werd nauwkeurige satellietnavigatie-technologie gebruikt met een grondstation dat signalen uitzendt voor de vliegtuigen om genoemde naderingen te kunnen vliegen.

Het merendeel van de vluchten werd uitgevoerd door het onderzoeksvliegtuig van NLR. Dit betreft een klein zakenvliegtuig met meetapparatuur aan boord, de Cessna Citation. Hiermee werd het experimentele grondsysteem getest en gekalibreerd.

Op verschillende dagen heeft het vliegtuig van NLR meerdere keren de landingsbaan genaderd en vervolgens weer doorgestart. Hierbij zijn de ervaringen van verschillende piloten vastgelegd. Op één dag hebben ook twee grotere passagiersvliegtuigen, van TUI en van Lufthansa, een aantal vluchten uitgevoerd.

Wat hebben we gedaan

  • Tussen 28 september en 8 oktober 2021 hebben drie type vliegtuigen meerdere naderingsvluchten uitgevoerd op Twente Airport. Hierbij werden verschillende situaties voor een landing op het vliegveld onderzocht.
  • De vliegtuigen hebben de landingsbaan vanuit het zuidwesten genaderd. Het onderzoeksvliegtuig van NLR heeft zogenoemde touch and go’s uitgevoerd (waarbij het toestel kortstondig de baan raakt) en go arounds(op tientallen meters boven de baan zonder deze aan te raken) en is vervolgens weer doorgevlogen.

Vliegschema

De planning voor de vluchten in de periode van 28 september tot en met 8 oktober zag er als volgt uit:

  • 28 september tot en met 8 oktober: een Cessna Citation van NLR met in totaal 200 tot 250 naderingsvluchten;
  • 5 oktober: een Boeing 737 van TUI en een Airbus A319 van Lufthansa met elk circa 10 naderingsvluchten;

De vluchten vonden plaats op werkdagen (niet in het weekend).

Het vliegschema: https://www.nlr.nl/naderingsvluchten-op-twente-airport-schema.

Omwonenden

Twente Airport is een relatief rustig vliegveld met weinig vliegbewegingen en biedt een testlocatie voor onderzoek voor de luchtvaart. Voor dit specifieke onderzoek was met de provincie Overijssel afgestemd dat de uitvoering van de vluchten binnen de toegestane jaarlijkse geluidsruimte van Twente Airport blijft. We realiseren ons goed dat door deze bijzondere situatie omwonenden en bewoners in nabijgelegen gemeentes meer dan anders vliegtuiggeluiden hebben kunnen horen. We hebben geprobeerd de eventuele hinder van de tijdelijke vluchten tot een minimum te beperken. We danken u voor uw begrip.

Ter illustratie toont de afbeelding de verwachte vliegroute van het onderzoeksvliegtuig van NLR. De doorgetrokken streep geeft de landingsbaan aan.