Wat heb ik nodig?
Welke vergunningen en keuringen heb ik nodig om met een drone te vliegen?
Als u wilt vliegen met een drone (Remotely Piloted Aircraft System of RPAS), moet u voldoen aan bepaalde regels en (meestal) over vergunningen beschikken die zijn vastgesteld door de overheid. Deze zijn opgesteld om de veiligheid van anderen en hun eigendommen te waarborgen, en om contact met civiel en militair vliegverkeer te voorkomen. De luchtvaartautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), is de toezichthouder.
Sinds 31 december 2020 is er Europese regelgeving, hierbij is het verschil tussen recreatief en beroepsmatig gebruik vervallen en moet in de meeste gevallen ook een recreatieve vlieger een vliegbewijs hebben en de drone voorzien hebben zijn van een registratie waarmee de eigenaar te achterhalen is. Voor beroepsmatige gebruikers golden dit soort eisen al.
De eisen die aan de vlieger en drone worden gesteld zijn afhankelijk van het risico dat die vlucht oplevert. De meeste recreatieve gebruikers zullen kunnen vliegen in de categorie OPEN waar de eisen veel lager zijn. Voor drones tot 250 gram zonder camera is er bijvoorbeeld geen verplichting om deze van een registratie te voorzien en een vliegbewijs is niet nodig.
Voor meer informatie over Europese regelgeving zie Europese regelgeving.
Erkende opleidingsinstantie
De overheid stelt ILT is de organisatie die de regels opstelt en de vergunningen verstrekt. Marktpartijen bieden verschillende opleidingen aan en nemen examens en toetsen af. Dat mag alleen gebeuren door partijen die door ILT zijn erkend. Let u hierbij op bij het kiezen van een opleiding.
NLR en opleidingen en keuringen voor RPAS
NLR is het nationale onderzoeksinstituut voor lucht- en ruimtevaart en al lange tijd actief in de ondersteuning van gebruikers (overheid en bedrijfsleven) op het gebied van drones. Het NLR was als eerste in Nederland (2015), door ILT erkend als RPAS vliegschool (Registered Training Facility) voor het brevet RPA-L en erkend als RPAS-keuringsinstantie. NLR is de enige organisatie die bevoegd was om op te leiden voor alle klasses van het drone brevet RPA-L (zowel rotary wing, fixed wing en other en zowel 0-25kg als 25-150kg). NLR heeft al meer dan 500 zakelijke gebruikers met succes opgeleid.
NLR en de Nederlandse regelgeving ROABL.
Een beperkt aantal gebruikers (overheid- en nooddiensten) mag ook na 2021 nog opereren onder de Regeling Op Afstand Bestuurde Luchtvaartuigen (ROABL). De andere gebruikers moeten in 2021 overgaan naar de EU regelgeving . Zolang men nog mag opereren onder de ROABL is het mogelijk om een brevet RPA-L te halen of een toestel te laten keuren. voor het S-BvL.
NLR opleidingen voor RPAS (EU regelgeving)
NLR is door de overheid aangewezen als opleider die examens mag afnemen voor het Europees vliegbewijs. NLR richt zich, net als in het verleden, op het hogere segment van de professionele markt, de categorie SPECIFIC en CERTIFIED. Dit geldt zowel voor de opleiding en training van de vlieger, de ondersteuning van de operator als voor de beoordeling en keuring van de drone. Gebruikers die alleen geïnteresseerd zijn in de categorie OPEN worden verwezen maar commerciële aanbieders.
Opleiding en eisen voor SPECIFIC en/of CERTIFIED.
Op dit moment (half 2021) zijn overheden en luchtvaartautoriteiten nog volop bezig om de regels inhoudelijk in te vullen en EU-breed te harmoniseren. In de categorie SPECIFIC zijn in veel gevallen de inhoudelijke eisen (en bewijsvoering) aan vlieger, operator en drone nog in ontwikkeling. Om die reden is het nog niet mogelijk een opleiding te verzorgen die voldoende bewijsvoering voor acceptatie garandeert. De categorie CERTIFIED moet nog worden vormgegeven. Als onderzoeksinstituut nemen wij actief deel aan deze ontwikkelingen met als doel zowel de overheid als de zakelijke gebruiker te ondersteunen en een commercieel haalbare en veilige onbemande luchtvaart mogelijk te maken.