Welke vergunningen en keuringen heb ik nodig om met een drone te vliegen?
Als u wilt vliegen met een drone (Remotely Piloted Aircraft System of RPAS), moet u voldoen aan bepaalde regels en over vergunningen beschikken die zijn vastgesteld door de overheid. Deze zijn opgesteld om de veiligheid van anderen en hun eigendommen te waarborgen, en om contact met civiel en militair vliegverkeer te voorkomen. De luchtvaartautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), is de toezichthouder.
Zakelijk gebruik
Er is een onderscheid voor zakelijk en recreatief vliegen met drones. Er is sprake van zakelijk of beroepsmatig gebruik als u de drone vanuit een bedrijf inzet of wanneer u de drone commercieel inzet. Denk aan videoproductiebedrijven, makelaars of architecten die luchtopnames (laten) maken, en inspectiebedrijven die moeilijk bereikbare plekken willen bekijken.
Welke vergunning heb ik nodig?
Zakelijke gebruikers hebben altijd een vergunning nodig. De soort vergunning is afhankelijk van de operationele mogelijkheden en gewichtsklasse die u nodig heeft en wat uw rol is. In het schema hieronder ziet u welke processen voor u van toepassing zijn en welke vergunning(en) u als zakelijke gebruiker nodig heeft. Het type vergunning is afhankelijk van uw situatie.
Voorbeeld:
- Zo heeft u, indien u alleen als ‘vlieger’ wordt ingehuurd door een ‘operator’ (een bedrijf dat luchtfoto diensten aanbiedt), het RPA-L vliegbrevet nodig.
- Heeft u een eigen bedrijf met luchtfoto diensten, dan bent u een ‘operator’ en moet u beschikken over een RPAS Operator Certificate, ofwel een ROC vergunning. Dat vereist minstens één vlieger met RPA-L, minstens één toestel met S-BvL en een goedgekeurd operationeel Handboek.
- Als u alleen met een licht toestel wil vliegen, ver weg van mensen en bebouwing,kunt u wellicht volstaan met het ROC-light. Dan kunt u volstaan met de NLR RPAS theorie opleiding.
Vergunning ROC of ROC-light
Een bedrijf mag beroepsmatig vliegen als het een RPAS Operator Certificate (ROC) heeft. Sinds 1 juli 2016 biedt de overheid een nieuwe mogelijkheid voor toestellen lichter dan 4 kg, het zogenaamde ROC light. De investering hiervoor is minder maar er zijn grotere operationele beperkingen. Of een ROC-light voor u werkbaar is, is afhankelijk van de toepassing die u voor ogen heeft.
Het onderstaande schema is van toepassing voor het ROC.
ROC opleidingen en vergunningen
Erkende opleidingsinstantie
ILT is de organisatie die de regels opstelt en de vergunningen verstrekt. Marktpartijen bieden verschillende opleidingen aan en nemen examens en toetsen af. Dat mag alleen gebeuren door partijen die door ILT zijn erkend. Let u hierbij op bij het kiezen van een opleiding.
NLR opleidingen voor RPAS
NLR-Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum is, als eerste in Nederland, door ILT erkend als RPAS vliegschool (Registered Training Facility) en tevens erkend is als RPAS-keuringsinstantie. Dit betekent dat NLR een erkende opleidingsorganisatie is voor de opleidingen en keuringen die verplicht zijn voor het RPA-L brevet en de ROC vergunning. NLR heeft al meer dan 100 zakelijke gebruikers met succes opgeleid. Wij helpen u graag op met het behalen van de juiste opleidingen en het uitvoeren van de noodzakelijke keuringen.
- Vlieger: NLR Theorie opleiding voor RPA-L
- Vlieger: NLR Praktijk opleiding voor RPA-L
- RPAS toestel: NLR Technische keuring van de drone
- Operator: NLR workshop en proeftoets Operationeel Handboek
Meer informatie over de verschillen tussen ROC en ROC-light (minidrone regeling).