Hier treft u de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden aan.
Ik heb vóór 1 juli 2015 mijn theorieopleiding afgerond. Kan ik een RPA-L brevet aanvragen?
Voor degene die wel de theorieopleiding succesvol hadden afgerond, maar niet zijn bijgeschreven op een bedrijfsontheffing, is het sinds juli 2015 nodig om bij een geregistreerde opleidingsinstelling een module vluchtvoorbereiding en praktijkopleiding te volgen. Hiermee wordt dan volledig voldaan aan de in de regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen gestelde leerdoelen.
Met het succesvol afronden van de module vluchtvoorbereiding is het theoretisch deel voor RPA-L afgerond waarmee tevens wordt voldaan aan de kenniseisen voor ROC-light.
De benodigde praktijkopleiding is anders dan het praktisch-examen zoals deze vóór juli 2015 werd afgenomen. Bij de praktijkopleiding wordt daadwerkelijk vliegles (handmatig vliegen) gegeven met een toestel uit de voor het brevet gewenste klasse, bijvoorbeeld H 0-25 (helikopter of multirotor tussen de 0-25kg).
Klopt het dat het NLR het recht verwerft om fabrieks- en operator informatie verkregen voor het uitvoeren van een RPAS keuring of OM toetsing te gebruiken voor andere doeleinden?
Nee dit klopt niet. Artikel 9 van de NLR Algemene voorwaarden gaat over Intellectuele Eigendomsrechten. Ter verduidelijking geldt hiervoor: De Intellectuele Eigendomsrechten (voorgrond IE) op de Technische Keuring en het benodigde advies berusten bij de Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) Fabrikant. De Intellectuele Eigendomsrechten op de RPAS (achtergrond IE) zijn en blijven van de Fabrikant. NLR zal informatie met betrekking tot het RPAS Intellectuele Eigendom strikt geheimhouden. Daarnaast is het mogelijk om als fabrikant een ‘non disclosure agreement’ (NDA) met het NLR af te sluiten, waarin dit formeel wordt vastgelegd.
Waarom moet ik de RPA-L theorieopleiding volgen als ik al beschik over een (bemand) vliegbrevet?
Een aantal vakken, die u bij de opleiding voor het (bemand) vliegbrevet heeft gehad, komen ook terug in de RPA-L theorieopleiding. De overheid heeft gemeld er geen ontheffing is voor het maken van de examens. Voor een aantal vakken hoeven echter de lessen niet te worden gevolgd. De lessen worden klassikaal gegeven, een speciale klas formeren met alleen houders van een (bemand) vliegbrevet is meestal niet mogelijk. Maar u kunt wel de lessen volgen die bij de reguliere cursus wordt gegeven. Er is dan een reductie van kosten mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op.
Stelt het NLR de RPAS regels en eisen op?
Nee. De RPAS regeling(en) worden opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bij het opstellen van de regeling(en) worden consultaties uitgevoerd. Het NLR kan hier, net als andere partijen, de regeling becommentariëren en het ministerie adviseren.
Mag ik met het brevet RPA-L vliegen in het buitenland?
Het brevet RPA-L wordt afgegeven door de Nederlandse Luchtvaart autoriteit en geldt in Nederland. Gezien het feit dat er momenteel geen automatische erkenning van buitenlandse brevetten en certificaten voor RPAS bestaat zal, afhankelijk van de regelgeving in dat land, voor ieder land afzonderlijk toestemming aangevraagd moeten worden. Kijkend naar Nederlandse regelgeving is het de verwachting dat de in Nederland behaalde brevetten en certificaten ook (grotendeels) geaccepteerd kunnen worden in het buitenland. Indien u hier problemen mee ondervindt kunt u contact opnemen met ILT.
Waarom moet iedere RPAS afzonderlijk worden gekeurd?
Dit is het geval voor luchtvaartuigen waarvan de fabrikant niet beschikt over een door de luchtvaartautoriteit uitgegeven ontwerp en/of productie goedkeuring. Voor RPAS bestaan deze goedkeuringen nog niet. Hierdoor kan niet gegarandeerd worden dat ieder luchtvaartuig die van de band komt identiek is aan de voorgaande. Daarom dient, zolang de fabrikant niet beschikt over de goedkeuringen, iedere RPAS afzonderlijk te worden gekeurd.
Stelt het NLR de RPAS regels en eisen op?
Nee. De RPAS regeling(en) worden opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bij het opstellen van de regeling(en) worden consultaties uitgevoerd. Het NLR kan hier, net als andere partijen, de regeling becommentariëren en het ministerie adviseren.
RPAS Operator Certificate (ROC) of ROC-light aanvragen
U kunt de ROC of de ROC-light aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Meer informatie over het aanvragen van de ROC kunt u vinden op de website van de ILT. U vindt hier ook de formulieren die u nodig hebt voor de aanvraag.
Welke vergunning heb ik nodig als piloot/vlieger of operator van de drone?
Welke vergunning u nodig heeft hangt af van uw situatie.
- Bent u piloot, met een eigen drone? En gebruikt u de drone voor uw eigen bedrijf? Dan heeft u een ROC-, een vliegbrevet en een bewijs van luchtvaardigheid nodig.
- Huurt u als bedrijf een piloot en een drone in? Dan hoeft u alleen een ROC- voor zakelijke drones aan te vragen. De piloot moet voor zijn vliegbrevet zorgen. En de eigenaar van de drone zorgt voor het bewijs van luchtvaardigheid.
2 soorten ROC vergunningen
Er zijn 2 soorten ROC’s: de ROC en de ROC Light. Welke vergunning u nodig heeft, hangt af van het gewicht van de drone. En hoe hoog of hoe ver u wilt vliegen.
Is de Drone zwaarder dan 4 kilo? Dan heeft u een ROC nodig. De ROC light is bedoeld voor lichtere drones (tot 4 kg). Voor deze vergunning gelden minder eisen. Maar u mag met een ROC Light minder hoog en minder ver vliegen.
Welke vergunning heb ik nodig voor mijn drone?
Er zijn verschillende vergunningen voor drones. Welke vergunning(en) u nodig heeft, hangt af van uw situatie. Bent u zelf de piloot? Dan heeft u een vliegbrevet nodig. Bedrijven die met een drone vliegen moeten een vergunning (ROC) hebben. Vliegt u als hobby met een drone? Dan hoeft u geen vergunning te hebben.
Soorten vergunningen
Er zijn vergunningen voor:
- Het bedrijf dat de drone gaat inzetten.
RPAS Operator Certificate (ROC). - De piloot die de drone bestuurt.
Vliegbrevet. - De drone zelf.
Bewijs van luchtvaardigheid en Bewijs van Inschrijving in het Luchtvaartregister.
Op de site van de ILT staan formulieren om een dronevergunning aan te vragen.
Welke verzekering moet ik hebben voor een zakelijke drone?
Vliegt u zakelijk met een drone? Dan heeft u een vergunning nodig. Om deze vergunning te krijgen moet u een aansprakelijkheidsverzekering hebben.
Voor een zakelijke drone moet u een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze verzekering dekt schade die u toebrengt aan derden. Dit kan letselschade zijn, zoals medische kosten. Maar ook materiele schade, zoals schade aan voertuigen of gebouwen van anderen.
Vliegt u voor uw hobby met een drone? Dan is een verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk. Niet alle WA-verzekeringen dekken schade die met een drone is toegebracht. Omdat het schadebedrag snel kan oplopen, is het verstandig om na te gaan hoe dit zit met uw WA-verzekering. Er zijn speciale speciale drone-verzekeringen verkrijgbaar.
Moet ik mijn drone registreren?
Vliegt u beroepsmatig met een drone? Dan heeft u een vergunning nodig. Hiervoor moet u de drone moet registreren in het luchtvaartregister.
Vliegt u als hobby met een drone? Dan hoeft u de drone niet te registeren. Het mag wel. Registratie kan helpen wanneer u uw drone kwijtraakt.
Waar mag ik vliegen?
In verband met de veiligheid mag u niet overal vliegen met uw drone. Zo mag u niet in de buurt van een vliegveld vliegen. U mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter boven grond of water.
Naast de regels voor de plaats waar u vliegt, gelden er ook regels voor de omstandigheden waarin u vliegt. U mag bijvoorbeeld niet in het donker vliegen. Ook moet u de drone altijd kunnen zien.
Vergunning voor zakelijke gebruikers drone
Bent u een zakelijke gebruiker? Dan heeft u een vergunning nodig. Er zijn verschillende vergunningen voor drones. Welke vergunning(en) u nodig heeft, hangt af van uw situatie. Bent u de piloot? Dan heeft u een vliegbewijs nodig. Wilt u met uw bedrijf een piloot en een drone inhuren? Dan moet u een RPAS Operator Certificate (ROC-vergunning) hebben.
Particulier gebruik van een drone
Gebruikt u de drone niet om geld te verdienen of voor uw bedrijfsvoering? Dan is er sprake van privégebruik van de drone. In dat geval hoeft u geen vergunning aan te vragen. Wel moet u zich houden aan de regeling modelvliegen.
Wanneer gelden de regels voor zakelijk gebruik?
Er is sprake van zakelijk gebruik, als u met de drone geld wilt verdienen. Denk aan videoproductiebedrijven die luchtopnames maken. Het kan ook zijn dat u een drone nodig heeft voor uw bedrijfsvoering. Dit geldt bijvoorbeeld voor inspectiebedrijven die moeilijk bereikbare plekken willen bekijken. Ook dan is er sprake van zakelijk gebruik.
Mag ik een drone inzetten voor zakelijk gebruik?
U mag alleen beroepsmatig vliegen met een drone als u een vergunning heeft. U kunt deze vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (Il&T).