Europese regelgeving
Europese regelgeving voor drones
Met ingang van 31 december 2020 is er Europese wetgeving van kracht voor drones. Deze Europese wetgeving is van toepassing voor alle gebruikers, met een mogelijke uitzondering voor staatsoperaties. Deze Europese wetgeving maakt geen onderscheid meer tussen recreatieve inzet en beroepsmatige inzet van drones, maar er wordt onderscheid gemaakt in 3 categorieën met verschillend risico niveau.
Er zijn 3 categorieën:
Categorie OPEN vluchten met een laag risico
Categorie SPECIFIC vluchten met een gemiddeld risico
Categorie CERTIFIED vluchten met een hoog risico
Als een vlucht een hoger risico heeft dan is toegestaan voor de categorie OPEN, wordt nagegaan het risico valt binnen de categorie is SPECIFIC. Bij SPECIFIC wordt op basis van een risico analyse van de operatie nagegaan aan welke eisen de vlieger, de drone, de operator moet voldoen. Als uit de risico analyse volgt dat het risico te hoog is, komt de vlucht in de categorie CERTIFIED.
De Europese regelgeving is vastgelegd in EU documenten en kan zijn aangevuld met nationale regelgeving. Zo blijft in Nederland de Wet Luchtvaart en algemene Nederlandse wetgeving van toepassing en heeft Nederland een Regeling Onbemande Luchtvaartuigen.
Voor de regels per categorie wordt verwezen naar de onderstaande websites van de overheid
Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een laag risico? | Rijksoverheid.nl
Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een gemiddeld risico? | Rijksoverheid.nl
Welke regels gelden voor het vliegen met een drone met een hoog risico? | Rijksoverheid.nl
Op deze pagina wordt een korte toelichting gegeven op deze categorieën en wat dat voor u betekent
Bevoegdheden voor Europese regelgeving.
U kunt in ieder land van de EU een online training en test volgen en een vliegbewijs of vliegvaardigheidsbewijs aanvragen. Dat vliegbewijs is in de hele EU geldig. Het niveau van de vragen is niet vastgelegd en kan per land of per opleider verschillen. In sommige landen verzorgt een overheidsinstantie het afnemen van de test voor een vliegbewijs. Procedures en kosten verschillen per land.
In Nederland wordt de registratie van het toestel en de afgifte van een vliegbewijs verzorgd door de RDW. Nadat u bij een, in Nederland erkende, opleider de test OPEN A1A3 of OPEN A2 met goed gevolg heeft gehaald, krijgt u van die opleider een melding hoe u zich kunt aanmelden bij de RDW. Lees de procedure (en mogelijke beperkingen) bij de RDW goed door. Voor de meer informatie wordt verwezen naar de website van RDW:
Aanvragen vliegbewijs en exploitantnummer voor een drone | RDW | RDW
Bevoegdheden voor Nationale regelgeving (Nederland)
Zowel de bevoegdheden voor de vlieger (het brevet RPA-L) als de drone (Bewijs van Inschrijving en Speciaal Bewijs van Luchtwaardigheid) wordt afgegeven door de luchtvaartautoriteit ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).