Cold Spray Technologie

Prefer to read it in English? click here

Cold Spray Symposium

Het DCST (Dutch Cold Spray Team, bestaande uit Dycomet Europe, KLM E&M, Flame Spray Technologies, Koninklijke NLR, Vereniging voor Thermisch Spuiten en Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland) nodigt u uit voor het Cold Spray technologie symposium op 4 november 2021 te NLR Marknesse. Dit symposium staat open voor de industrie, het MKB, technische consultancy- en ingenieursbureau’s, universiteiten en onderzoeksinstituten die geïnteresseerd zijn in alle aspecten gerelateerd aan GDCS (Gas Dynamic Cold Spraying) en Cold Spray Additive Manufacturing (CSAM).

Door de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is de capaciteit voor een fysieke bijeenkomst kleiner dan voorheen. Het symposium zal daarom ook online beschikbaar zijn via BigBlueButton. Tijdens het registratieproces op deze website kunt u uw voorkeur voor fysieke of online deelname aangeven.

De voertaal voor dit symposium is Nederlands.

Voorlopig programma 9:30 – 15:45

9.30 uur             Registratie en inloop met koffie

10:15 uur           Opening door NLR en VTS

10:30 uur           Basisinformatie incl. inleiding oppervlaktetechniek, thermisch spuiten en cladden

(basisprincipes, kritische snelheid, hechtingsprincipes, verschil t.o.v. thermisch spuiten en lasercladden, etc.)

11:15 uur          Pauze

11.30 uur          Lezing II – Materialen/coatings (poedersoorten, spuitbaarheid van materialen,

coatingeigenschappen, normen, testen, metallurgische foto’s, etc.)

12:15 uur          Lunch

13:15 uur          Rondleiding bij NLR

14:00 uur          Lezing III – Spuit equipment (benodigdheden, reserveonderdelen, He/N2,

lagedruk-/hogedruksystemen, temperaturen, etc.)

14:45 uur          Pauze

15:00 uur          Lezing IV – Applicaties (voorbeelden van toepassingen en industrieën)

15:45 uur          Afsluiting met drankje

Registratie voor fysieke deelname is helaas gesloten. Online deelnemen is mogelijk via deze link

Locatie

De voertaal voor dit symposium is Nederlands.

Door de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is de capaciteit voor een fysieke bijeenkomst kleiner dan voorheen. Het symposium zal daarom ook online beschikbaar zijn via BigBlueButton. Tijdens het registratieproces op deze website kunt u uw voorkeur voor fysieke of online deelname aangeven.

Het symposium vindt plaats bij NLR te Marknesse:
Bezoekadres:
Voorsterweg 31
8316 PR Marknesse
Nederland

Routebeschrijving NLR Marknesse

Als uw voorkeur voor fysieke deelname wordt toegekend, vergeet dan niet een geldige ID-kaart of paspoort mee te nemen.

Organiserend comité
NLR visie op cold spray

Wat is cold spray?
Cold spray is een relatief nieuwe technologie die behoort tot de thermische spuittechnieken. Het is echter in feite een solid state proces waarbij de poederdeeltjes worden versneld tot supersonische snelheden en sterk worden vervormd wanneer ze in botsing komen met het te coaten substraat. Tijdens de vervorming van het deeltje ontstaat hechting aan het substraat.

Door de lage thermische input op het substraat is cold spray geschikt voor temperatuur- of oxidatiegevoelige materialen. Ook treden faseveranderingen en korrelgroei van het substraat niet op. Dit is buitengewoon gunstig wanneer het te spuiten object warmtebehandelingen heeft ondergaan om de hardheid, sterkte of taaiheid te verhogen, die zouden afnemen wanneer de thermische input naar het substraat te hoog wordt. Bovendien zijn andere warmtegerelateerde problemen die optreden bij andere thermische spuittechnieken (bijv. thermische restspanningen of thermische krimp) niet aanwezig bij cold spray.

Wat zijn de toepassingen?
Door drukspanningen die tijdens de plastische vervorming van de poederdeeltjes worden gevormd, kunnen dikke coatings of materiaalafzettingen worden gevormd. Cold spray is daarom geschikt om allerlei metalen onderdelen te repareren. Een voorbeeld uit de lucht- en ruimtevaartsector is te vinden in de behuizing van magnesium versnellingsbakken in helikopters. Deze kunnen snel corroderen door beschadigde coatings of ongunstige omgevingsomstandigheden, met olielekkage tot gevolg. Zonder cold spray is het in veel gevallen nodig om deze behuizingen af te voeren. Geometrisch herstel van deze beschadigingen met cold spray verlaagt de kosten en de ecologische voetafdruk. Vergelijkbare toepassingen zijn onder meer restauratie van mallen, gietstukken of auto-onderdelen. Omdat cold spray materiaal applicatie met grote dikte mogelijk is, wordt cold spray ook gebruikt als Additive Manufacturing techniek. Het proces kan worden gebruikt om volledig nieuwe onderdelen te vormen of om functies toe te voegen aan bestaande objecten. Vergeleken met de conventionele technieken voor Additive Manufacturing, maakt AM op basis van cold spray een hogere bouwsnelheid mogelijk. Hierdoor kunnen tegen relatief lage kosten grote(re) onderdelen worden geproduceerd.

De vrijheid van materiaalkeuze maakt het aantal toepassingen immens. Het scala aan metalen dat kan worden verwerkt, omvat staal, aluminium, koper, brons, magnesium en vele andere, waaronder een groot aantal van hun legeringen. Naast metalen kunnen ook polymeren, keramiek of metaal-matrix composieten zoals op carbide gebaseerde mengsels (bijv. WC-Co of CrC-Ni) worden verwerkt. Al deze materialen maken het mogelijk om allerlei functionele coatings aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan verbetering van de corrosieweerstand, verbeterde slijtvastheid of andere tribologische eigenschappen die in sommige gevallen noodzakelijk zijn.

Achtergrond NLR

Het NLR heeft tientallen jaren ervaring met vliegtuigconstructies, materialen en onderhoud. Door het brede toepassingsgebied is cold spray een technologie die past in vele bedrijfstakken, waaronder die van het NLR. Cold spray heeft bijvoorbeeld toepassing in Additive Manufacturing. Het NLR is in 2012 begonnen met metaal Additive Manufacturing met Powder Bed Fusion-technologie. Sindsdien is het Additive Manufacturing-team uitgegroeid tot wat we nu kennen als het Metal Additive Manufacturing Technology Center (MAMTeC), dat onlangs zijn technologieën uitbreidde met de aankoop van een Directed Energy Deposition-machine. Het NLR werkt samen met de industrie, het midden- en kleinbedrijf, universiteiten en andere onderzoeksinstituten om de processen onder de knie te krijgen en onderdelen te kunnen produceren met een constante en hoge kwaliteit tegen concurrerende prijzen.

Een ander voor de hand liggend gebied van cold spray is in onderhoud. Het NLR is actief in MRO, in de zin van technische oplossingen en met de certificeringstrajecten die daarbij horen. Het NLR heeft jarenlange ervaring met het ontwerpen van reparatieoplossingen voor versleten of beschadigde onderdelen of coatings en beschadigingen als gevolg van corrosie. De faciliteiten, zoals een metallurgisch laboratorium inclusief SEM, zijn cruciaal voor het uitvoeren van onderzoek, het inspecteren van onderdelen en gerepareerde componenten, inclusief cold spray coatings of reparaties.