Opkomende technologieën: onderzoeksprojecten
NLR is al ruim 100 jaar een toonaangevende kennisinstelling voor toegepast onderzoek die zich inzet voor een betere wereld van morgen. Wij werken op objectieve en onafhankelijke wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Op deze pagina vindt u een aantal van de onderzoeksprojecten waarmee we invulling geven aan het programma Klimaatneutrale luchtvaart.
AI en DS voor Defensietoepassingen.
Het project wil kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence (AI)) en Data Science (DS) kunnen toepassen bij onbemande autonome systemen, (militaire) besluitvormingsondersteuning & inlichtingen, logistiek & predictive maintenance, bedrijfsvoering en (bedrijfs)veiligheid. Dit vereist een invulling en uitwerking van de randvoorwaarden. Het project heeft tot doel kennis te verkrijgen over de hiervoor benodigde randvoorwaarden. Het project is ook bedoeld om kennis samen te brengen en de samenwerking op het gebied van AI met MARIN, NLR en TNO te bevorderen.
Doel 2023: Eerste uitwerking van use cases op vastgestelde mijlpalen, samenwerking opzetten met universiteiten en internationale partners en dieptestudies uitwerken.
Partners: TNO, MARIN en Defensie.
XR in beweging.
XR-technologie wordt steeds vaker toegepast, ook binnen Defensie en dan met name Virtual Reality (VR) voor opleiding en training. De technologie is nog altijd veelbelovend en de toepassing van VR voor opleiding en training kan gezien worden als het begin van het benutten van de volledige potentie.
Qua technologie is het belangrijk om te beseffen dat VR slechts een kant van het XR-spectrum is met Augmented Reality (AR) aan de andere kant en Mixed Reality (MR) als het ware er tussen. Daarbij is de scheidslijn tussen AR, VR en MR niet heel strikt en enigszins aan verandering onderhevig. Vandaar wordt de afkorting XR gebruikt waarbij X een wildcard is voor A(R), V(R), M(R) en andere aanverwante technologieën. Uiteindelijk draait het om de toepassing van technologie. Naast de huidige voornaamste nuttige toepassing van XR op het gebied van opleiding en training is er nog volop potentie om XR-technologie in te zetten voor onder andere beslissings- en operationele ondersteuning tot missievoorbereiding, conceptontwikkeling, opleiding en training, en verwerving.
In het programma ‘XR in beweging’ richten we ons op het optimaal inzetten van XR-technologie binnen de brede militaire context. Hierbij ze we ons bewust van de uitdagingen en beperkingen van de technologie. We onderzoeken daarom de effecten van beweging en haptische feedback op de gebruikers, en kijken ook naar de negatieve effecten zoals cybersickness en vermoeidheid. Hoewel de technologie nog niet perfect is, geloven we dat we nu al de voordelen ervan kunnen benutten en deze verder kunnen optimaliseren. Dit kennisopbouw programma draagt bij aan defensiedoelstelling om XR-toepassingen optimaal in te zetten en smart te specificeren.
Doel 2023: Het programma heeft als doel het verkrijgen van kennis over bewegen, haptische en force feedback in XR binnen de militaire context, en negatieve neveneffecten zoals cybersickness en vermoeidheid. Deze kennis draagt bij aan de defensiedoelstelling om XR-toepassingen optimaal in te zetten en smart te specificeren. Het programma duurt in totaal vier jaar en bestaat uit drie fases. In 2023 zal de theoretische en technische basis gelegd worden als om uiteindelijke de onderzoeksvragen vanuit Defensie en kennisvragen te beantwoorden.
Partners: TNO en MARIN.
Intensivering kennisopbouw quantumtechnologie.
Quantumtechnologie (communicatie, computing en sensing) zal bij succesvol gebruik disruptief zijn. Het is echter niet duidelijk of en op welke termijn bepaalde technologieën succesvol zullen zijn. Dit project zet een roadmap op om daarop in te spelen en onderzoekt operationele criteria van de meest beloftevolle quantumtechnologieën. NLR richt zich daarbij op lucht- en ruimtevaarttoepassingen voor Defensie.
Doel 2023: NLR neemt deel aan het initiatief van STO (Science and Technology Organization) van de NAVO om werkgroepen quantumtechnologie te definiëren. NLR zal zich concentreren op middellange termijn toepassingen in het lucht- en ruimtevaartdomein. Het doel voor 2023 is om de meest kansrijke toepassingen te identificeren en daarvoor STO-projectvoorstellen te schrijven zodat de projecten in 2024 kunnen starten.
Partners: NAVO, TNO en Defensie.