Operationele beschikbaarheid: onderzoeksprojecten
NLR is al ruim 100 jaar een toonaangevende kennisinstelling voor toegepast onderzoek die zich inzet voor een betere wereld van morgen. Wij werken op objectieve en onafhankelijke wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Op deze pagina vindt u een aantal van de onderzoeksprojecten waarmee we invulling geven aan het programma Onderzoeksprojecten Operationele beschikbaarheid
.
Project Brightsky – Smart MRO
Onderzoek gericht op nieuwe kennis en vaardigheden om innovatieve inspectiemethodes en reparaties die toepasbaar zijn op (onderdelen van) vliegtuigen en vliegtuigmotoren te ontwikkelen en/of bestaande technieken vanuit andere sectoren toepasbaar te maken voor vliegtuigonderhoud, dan wel aanmerkelijk te verbeteren. Daarbij rekening houdend met de specifieke en stringente certificatie-eisen die gesteld worden aan de luchtvaartveiligheid.
Doel 2022: onderzoek naar welke beeldverwerkingsmethoden en technieken, en welke inspectieprocedures nodig zijn voor het waarnemen, classificeren en beoordelen van de repareerbaarheid van defecten; welke certificatiemethoden en technieken nodig zijn voor de toekomstige certificatie. Het resultaat is een concept of operations; welke materialen en procesparameters tot de beste reparatie leiden in termen van o.a. functionele eigenschapen, doorlooptijd en kosten.
Partners: JetSupport, KLM E&M, HvA, TUD, S[&]T, TNO
BrightSky is gesubsidieerd door het R&D Mobiliteitsfonds van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Thema Maintenance Technologies
Het doel is kennisopbouw en demonstratie van nieuwe technieken (inspectie, simulatie) en onderhoudsconcepten (NDI). Verder wordt onderzoek gedaan naar nieuwe reparatie technieken zoals Laser Shock Peening (LSP), Low Plasticity Burnishing (LPB), Cold Working, Cold Spray en Directed Energy Deposition (DED).Ook wordt onderzoek gedaan naar hoe Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) technieken de mogelijkheid bieden om onderhoudswerkzaamheden te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het doorlopen van inspectieprocedures of het verschaffen van extra componentgegevens zoals de reparatiehistorie. Daarmee willen we inzicht krijgen in welke kosteneffectieve en milieuvriendelijke inspectie- en reparatietechnieken er zijn of beschikbaar komen en hoe het gebruik van deze technieken kan bijdragen aan de reductie van de logistieke footprint.
Partners: Ministerie van Defensie, NLDA, Technische Universiteiten en Hogescholen, buitenlandse kennisinstituten.