Ontwikkeling van lucht- en ruimtevaartuigen: onderzoeksprojecten
NLR is al ruim 100 jaar een toonaangevende kennisinstelling voor toegepast onderzoek die zich inzet voor een betere wereld van morgen. Wij werken op objectieve en onafhankelijke wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Op deze pagina vindt u een aantal van de onderzoeksprojecten waarmee we invulling geven aan het programma Onderzoeksprojecten Ontwikkeling van lucht- en ruimtevaartuigen
.
Project SmarT mUlti-fuNctioNal and INtegrated TP fuselaGe (STUNNING)
STUNNING richt zich op de ontwikkeling van een multifunctionele en geïntegreerde romp van thermoplast composiet materiaal voor grote vliegtuigen voor de korte tot middellange afstand. De STUNNING romp zal leiden tot aanzienlijke besparing in gewicht met de bijbehorende reductie in CO2 en NOx emissies. Daarnaast worden de maak- en assemblagekosten gereduceerd en zal productie technologie worden ontwikkeld voor de hoge volumes die nodig zijn. STUNNING is essentieel voor de competitiviteit van de Nederlandse luchtvaartindustrie en toeleveranciers.
Doel 2022: Het onderzoek richt zich op verbindingstechnologie voor thermoplast, additive manufacturing technologie, thermoplast panelen, laser-gebaseerde fiber placement, en data-overdracht tussen ruimten gescheiden door composiet paneel.
Partners: Fokker Technologies, Fokker Aerostructures, Fokker Elmo, Diehl, TU Delft, Airbus, DLR.
STUNNING is een EU Horizon 2020 gesubsidieerd project.
Project: Support to Future CROR and UHBR Propulsion System Maturation - PropMat
Het doel van PropMat is om Ultra-High Bypass Ratio (UHBR) voorstuwing op hoger TRL (Technology Readiness Level) te brengen. Op vliegtuigschaal wordt het aero-akoestisch gedrag van geïntegreerde UHBR motorontwerpen onderzocht. Ten behoeve van windtunnel testen van (geïnstalleerde) UHBR motoren worden nieuwe meetmethoden onderzocht, inclusief nieuwe hulpmiddelen, instrumentatie en integratie daarvan, en data analyse methoden. Het doel is nauwkeuriger het aerodynamisch en akoestisch gedrag van de motoren te meten tijdens de windtunneltest en allerlei factoren die dit gedrag in de windtunnel beïnvloeden. Zo kan het gedrag van motorontwerpen op vliegtuigschaal betrouwbaarder voorspeld worden.
Doel 2022: Het effect van de verstoring in de invoer van lucht op een UHBR motor wordt onderzocht. Een dergelijke verstoring kan ontstaan als de motor geïnstalleerd is in of nabij de grenslaag van een deel van het vliegtuig (BLI). Hierdoor kan de luchtweerstand van dat deel verminderen, en dat leidt tot brandstofbesparing, mits de effecten van de verstoring van de invoer van de motor beperkt blijven. Door stromingsberekeningen worden de effecten onderzocht. Daarnaast wordt gewerkt aan de voorbereiding van een windtunneltest van een UHBR motor met het oog op realisme en veiligheid van de test. De stroming door het ontwerp van het windtunnelmodel wordt berekend en beoordeeld. Daarnaast worden de belastingen op de fan bladen berekend. De interne constructie van het de geïnstrumenteerde fan blad wordt vervolgens gemodelleerd, verder gedetailleerd, en het gedrag van de fan bladen in diverse windtunnelcondities wordt geanalyseerd.
Partner: Airbus
STUNNING is een EU Horizon 2020 gesubsidieerd project.
Project: SustainAir
In het project staan duurzaamheid en vergroening van de luchtvaart centraal. Er worden verschillende facetten bekeken die daar aan bij kunnen dragen. De twee belangrijkste thema’s: reduceren van massa in vliegtuigconstructies en verhoogde aerodynamische efficiëntie van het vliegtuig.
Doel 2022: het verder door ontwikkelen van lasprocessen van thermoplast materialen UD LMPAEK en weefsel PPS. Op het gebied van on-line monitoring van het inductielasproces zal worden onderzocht hoe optische vezels hiervoor kunnen worden ingezet. Daarnaast zal ook ondersteuning worden geleverd bij het ontwerp van een component die vanuit gerecycleerd thermoplasten zal worden gemaakt (door een van de andere projectpartners).
Partners: AIT-LKR, DLR, JR, JKU, TUD, ACIR, INOCON, INVENT, DTC, RTDS.
SustainAir is een EU Horizon 2020 gesubsidieerd project.