Onbemand en autonoom: onderzoeksprojecten
NLR is al ruim 100 jaar een toonaangevende kennisinstelling voor toegepast onderzoek die zich inzet voor een betere wereld van morgen. Wij werken op objectieve en onafhankelijke wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Op deze pagina vindt u een aantal van de onderzoeksprojecten waarmee we invulling geven aan het programma Onbemand en autonoom
Project DigiCity UAM
(Delivery) Drones bevinden zich veelal in de TRL fases 4 tot 6. Ze zijn dus technisch in staat om te vliegen, maar niet volwassen genoeg om in een praktische omgeving (zoals een binnenstad) een leverbusje als duurzamere en modernere variant te vervangen. In dit project staat de DigiCity testfaciliteit voor drones centraal om het MKB een gesimuleerde, flexibele en operationele stadsomgeving te bieden en hiermee een de missende link te worden tussen productontwikkeling en toelating op de markt inclusief certificering (TRL 7-8). De waterstofdrone wordt het eerste succes, waarbij DigiCity ervoor zorgt dat de drone compatible gemaakt wordt voor de marktintroductie en Avy tegelijkertijd de launching customer is van DigiCity en de testfaciliteit hiermee valideert. Avy ontwikkelt tijdens de looptijd van dit project, samen met het NLR, een VTOL waterstof drone, met een beoogde payload van 15 kg.
Doel 2022: De eerste stap is de ontwikkeling van DigiCity – outdoor: een gesimuleerde stedelijke testfaciliteit op het buitenterrein. De faciliteit heeft een flexibele indeling door middel van Stelcon wegen en tientallen gestapelde 20ft containers. Door demonstraties in een realistische stedelijke omgeving mogelijk te maken, wordt duidelijk hoe de drone in het echt zou vliegen. Risico’s voor een praktische toepassing worden door deze hoge drempel meteen blootgelegd en goed (onderbouwd) in beeld gebracht. De tweede stap is de ontwikkeling van DigiCity – indoor: de binnen omgeving met hoogtechnologische ruimtes voor digitale analyses van de testen en met ‘de Campus’ als ontmoetingsplaats voor ondernemers, startups en de klanten om kennis uit te wisselen en daarmee de onderlinge innovatiekracht te versterken. De Campus is dé plek voor interactie tussen bedrijfsleven en kennis. En ook de fysieke werkplek voor de business developers.
Partners: Kansen voor West en NLR
ADACORSA
Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van Detect And Avoid (DAA) met kleine sensor(en) voor detectie en volgen van ander luchtverkeer uitgerust met transponders. Met de ontwikkelde sensor(en) en een state-of-the-art centrale computer wordt een vernieuwd NLR AirScout Detect And Avoid systeem ontwikkeld. Dit AirScout systeem wordt geïntegreerd in een NLR drone, waarmee een DAA Flying Testbed wordt gerealiseerd. Met dit toestel wordt een demo gegeven, waarbij – in experimentele opzet – een DAA uitwijkmanoeuvre moet plaatsvinden tijdens een Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS) logistieke vlucht. Tevens worden enkele partners in het project ondersteund met het uitvoeren van hun testvluchten op het NLR Drone Flight Test Centre in Marknesse.
Doel 2022: Verdere ontwikkeling van compacte on-board detect and avoid systemen, met name een “Cooperative Traffic Sensor” om BVLOS vluchten veilig uit te kunnen voeren. Daarmee wordt gewerkt aan het realiseren van het NLR AirScout DAA systeem met gereduceerd gewicht. Tevens wordt dit geïntegreerd in een NLR drone, waarmee een DAA Flying Testbed beschikbaar komt.
Partners: Embraer, Celestia Tech, TU Delft, AnyWi, ESC Aerospace
Project GNSS
Doel van dit project is om kennis op te bouwen die een bijdrage kan leveren aan een veiliger en efficiënter gebruik van satelliet navigatie in Nederland, en waarmee de Nederlandse overheid ook geadviseerd kan worden over de volgende generatie (G2G) van de Europese satelliet navigatie systemen Galileo en EGNOS. De verschillende eigenschappen van deze systemen beïnvloeden de prestaties, in termen van nauwkeurigheid, integriteit en continuïteit van de PVT (Position, Velocity and Time). Daarbij spelen ook de robuustheid en securiteit van de navigatie oplossingen een belangrijke rol, vooral voor toepassingen binnen de vitale infrastructuren. Oplossingen richten zich enerzijds op het verbeteren van de satelliet systemen, en anderzijds op het robuuster maken van de receiver technieken voor kritische toepassingen. De kennisbehoefte komt voort uit de verwachte significante expansie van gebruik van satellietnavigatie in een verscheidenheid aan marktsegmenten. De kennisopbouw richt zich op de prestaties van de Europese satelliet navigatie systemen zelf en in combinatie met andere navigatie systemen (wel en niet satelliet gebonden).
Doel 2022: de kennisopbouw voor het Galileo Reference Center (GRC) en Public Regulated Service (PRS) van Galileo worden doorgezet. Daarnaast wordt de focus gelegd op situational awareness: Inzicht in de (verwachte) kwaliteit van satelliet navigatie oplossingen gebonden aan locaties en gebieden. Hiervoor wordt kennis opgebouwd over verschillende navigatie sensoren, de integratie van deze sensoren en de bijbehorende prestaties. Daarnaast worden er metingen gedaan naar GNSS interferentie en wordt er kennis opgebouwd over het gebruik van deze informatie om satelliet navigatie gebruikers te ondersteunen. Met name ook voor de unmanned toepassing is dit een heel relevant vraagstuk. Op basis van dit soort informatie kunnen drone operations plannen worden opgesteld of tijdens de vlucht worden gewijzigd.
Partners: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.