Impact op mens en maatschappij: onderzoeksprojecten
NLR is al ruim 100 jaar een toonaangevende kennisinstelling voor toegepast onderzoek die zich inzet voor een betere wereld van morgen. Wij werken op objectieve en onafhankelijke wijze, voor en mét het (inter)nationale bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Op deze pagina vindt u een aantal van de onderzoeksprojecten waarmee we invulling geven aan het programma Impact op mens en maatschappij.
Greenport2050
Het doel van het Clean Sky 2 TE-project GREENPORT2050 is het evalueren van milieueffecten tot 2050 op vliegveldniveau van Clean Sky 2-vliegtuigtechnologieën.
Doelen 2023: opleveren van de evaluatieresultaten aan Clean Sky 2 TE en Clean Sky 2 JU.
Project Mitigation Strategies for Airborne Infection Control - MIST
In MIST wordt onderzoek gedaan naar de verspreiding van aerosolen (1 – 50 micrometer) die relevant zijn voor het verspreiden van virussen en andere besmettelijke ziekten. Er wordt gekeken naar locaties waar hoge concentraties van aerosolen kunnen voorkomen en mogelijke oplossingen en efficiëntie daarvan.
Doel 2023: Het komen tot de meest efficiënte en duurzame combinatie van technologische en organisatorische maatregelen om verspreiding van virussen in de vliegtuigcabine te voorkomen.
Partners: TNO, Marin, UTwente, RadboudUMC, RIVM, TU/e, UMCG, TUDelft.
Impact Monitor Horizon EU
De ambitie van het EU-project ‘Impact Monitor’ is om een coherent raamwerk met richtsnoer te leveren, dat de standaard wordt voor holistische evaluaties van duurzaamheids-, economische en maatschappelijke effecten van Europees luchtvaartonderzoek.
Doel 2023: opleveren van een initiële versie van het raamwerk met richtsnoer (uitgaande van een projectstart in januari 2023).
Partners: DLR, ONERA, CIRA, Cranfield University, EASN, University of Stuttgart, Transport & Mobility Leuven, University of Patras en Universitat Politecnica de Catalunya.
MEDIATOR
Onderzoek naar interactie tussen bestuurder en intelligente systemen. NLR zal gebruik maken van een systeem dat in een auto gebouwd is, autonoom kan rijden en zelf kan bepalen welke situatie geschikter is om de mens te laten sturen en welke situatie geschikter is om de auto de volledige controle te laten hebben. Het systeem moet dan gereden hebben in Zweden en Italië, de voor- en nadelen in kaart hebben gebracht en een safety-inschatting moet dan gemaakt zijn. NLR levert een bijdrage met een kleinschalige proef waarin hersenactiviteit onderzocht wordt als factor om de staat van de mens in te schatten. Met andere woorden: of de mens snel de controle over kan nemen. Daarnaast draagt NLR bij aan het inschatten van de veiligheidsaspecten van zo’n auto zoals hierboven beschreven.
Doel 2023: Afronding van het project, inclusief de bijdragen met betrekking tot de human factors en safety analysis (rapportage/disseminatie).
Partners: SWOV, Altran, Chemnitz university of technology, VTI, Autoliv, Fiat Chrysler Automobiles, Ben Gurion university, Kongsberg, Cygnify, TU Delft, Zenseact en Veoneer.